Glas Hrvatske

20:45 / 20.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Susret premijera Plenkovića i Dragana Čovića

Dragan Čović i Andrej Plenković.

Dragan Čović i Andrej Plenković.

Foto: HINA/ Vlada RH / HRT

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Plenković i Čović su "razgovarali o aktualnoj situaciji u BiH s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv covida-19, proces cijepljenja te nastavak gospodarske suradnje Hrvatske i BiH", piše u priopćenju ureda premijera.


"Hrvatska vlada podržava postizanje jednakopravnosti Hrvata u BiH"


Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika hrvatske vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.


Poručio je također da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH. O tome je, kako je kazao, na nedavno održanom Dubrovnik forumu razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Matthewom Palmerom.


Čović: Konstitutivni narodi moraju biti primjereno zastupljeni u vlasti

Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!