Glas Hrvatske

13:44 / 15.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Susret Plenković-Čović u Zagrebu

Andrej Plenković i Dragan Čović

Andrej Plenković i Dragan Čović

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

Predsjednikom Vlade RH Andrej Plenković sastao se u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Draganom Čovićem. 

Iz HDZ-a BiH priopćeno je da su teme sastanka obuhvatile izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i u susjedstvu.


Prigodom razgovora, predsjedatelj Doma naroda dr. Dragan Čović izrazio je zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice.


“Čović i Plenković razgovarali su o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, kao i žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca”, navodi se u priopćenju.


Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je i važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom tjedna, s kojim je tijekom vikenda razgovarao i Plenković.


“Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji”, istaknuto je u priopćenju.


Plenković je istaknuo važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH.


“Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne izabiru svoje legitimne predstavnike u Domove narode i Predsjedništvo BiH. Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u”, navedeno je u priopćenju HDZ-a BiH.


/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!