Glas Hrvatske

17:54 / 29.09.2021.

Autor:

Susret pjesnika iz domovine i iseljeništva u Rešetarima

24. Rešetarački pjesnički susret

24. Rešetarački pjesnički susret

Foto: Matis.hr/Željko Rupić / ustupljena fotografija

Traganje za poetskom riječi započinje u duši svakoga onoga koji mišlju pokušava obuhvatiti svjetove, nadahnućem želi opjevati ovo naše postojanje i zagledati se u ono nepoznato, a tako privlačno, što se krije ljudskim očima, što je daleko od naše spoznaje, što tek naslućujemo, kazuje se u prvoj rečenici predgovora 24. zbornika pjesama Rešetaračkoga susreta pjesnika, jedinstvene manifestacije koja povezuje pjesnike koji žive u iseljeništvu i one u domovini, i što se dvadeset i četvrti put, ovoga 25. rujna održala u Rešetarima, općini s oko 5 tisuća žitelja u Brodsko-posavskoj županiji.

I ovaj susret pjesnika, iako u nepovoljnim okolnostima, tradicionalno i tradicionalno uspješno, s očekivanim količinama gostoljubive „slavonske duše“, organiziralo je Književno likovno društvo Rešetari, preciznije njegova književna sekcija „2 9 2“, uz potporu glavnoga pokrovitelja, Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i suorganizatora, Hrvatske matice iseljenika i Općine Rešetari. Pandemija je nažalost i u ovoj prigodi učinila svoje pa je u Rešetare stiglo samo četrdesetak pjesnika, ali su zato u izravnom video-prijenosu Susret pratili pjesnici i ljubitelji poezije iz 35 zemalja širom svijeta.


Jedno je ime dominiralo u svim pozdravnim govorima, ali i u neformalnom druženju nakon tri sata nastupa "tragača za ljepotom riječi“ – Ivan De Villa, predsjednik KLD Rešetari i alfa i omega Rešetaračkoga susreta pjesnika koji već četrdeset godina vodi Društvo i sa svojim suradnicima organizira Susret i surađuje s hrvatskim zajednicama u gotovo četrdesetak zemalja. On je, pozdravljajući prisutne u sportskoj dvorani rešetaračke škole „Ante Starčevića“ i one online, među ostalim kazao da odmah nakon susreta Društvo šalje ovogodišnje zbornike pjesama u 37 država, svakom pjesniku koji se javio, odnosno svakoj hrvatskoj zajednici koja se javila nakon objavljenoga natječaja za ovogodišnji susret.


Susret je službeno otvorio predstavnik Hrvatske matice iseljenika Željko Rupić, koji je istaknuo kako je ta ustanova dugi niz godina dio ove lijepe priče te dodao kako Matica ove godine obilježava 70 godina postojanja, odnosno sustavne skrbi za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta na svim kontinentima. - Ponosni smo što smo od početka dio jedinstvene manifestacije u Rešetarima - kazao je Rupić.


Valja istaknuti i da se na natječaj za sudjelovanje na ovogodišnjem susretu javilo 150 pjesnika, a pjesme njih 125 uvrštene su u spomenuti zbornik "Na sunčanome žalu“ koji je i promoviran, jednako kao i 14. zbornik mladih pjesnika "Šalji dalje“ sa 120 pjesama i koji je predstavila profesorica Gabrijela Vojvodić.


Svoje, ali i tuđe stihove iz oba zbornika interpretirali su i mlađi pjesnici, ali i već etablirana imena poput Zrinka Kapetanića, Suzane Jelić, Katarine Čanić, Evice Kraljić i Ljiljane Lipovac, a sve je glazbenim točkama popratila mlada pjesnikinja i glazbenica Lara Josipović. Trosatni sadržajni program vodila pjesnikinja Lidija Puđak.


Sljedeće godine Rešetarački susret pjesnika obilježava srebrni jubilej, svojih dvadeset i pet godina.


(Tekst i foto: Željko Rupić/Matis.hr)

25. Rešetarački pjesnički susreti

25. Rešetarački pjesnički susreti

Foto: Matis.hr/Željko Rupić / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!