Glas Hrvatske

10:04 / 23.08.2019.

Autor: Klara Špančić

Susret iseljenika u Dubrovniku

(Foto: HMI/ screenshot)

(Foto: HMI/ screenshot)

Foto: - / -

Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik organizirala je tradicionalni ''Susret iseljenika'' kojim Dubrovčani iz New Yorka pomažu rodnom gradu davanjem novčanih priloga bolesnima i socijalno ugroženima te sudjelovanjem u obnovi sakralnih objekata.

''Susret iseljenika'' okuplja brojne iseljenike koji dolaze sa svih kontinenata. To je, uz humanitarnu važnost događaja, ujedno prigoda za druženje, međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava i dogovaranje zajedničke suradnje.

Nakon uvodnih riječi predsjednice podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, Maje Mozare, okupljene je pozdravila predstavnica Društva Dubrovčana u New Yorku Noris Penezić Boccanfuso koja je prikupljene novčane priloge namijenila Dubrovčanima u potrebi Ivani Švarc i Orsatu Ivankoviću te crkvi sv. Vlaha u Stonu. Frano Sesjak iz Njemačke donirao je novac za liječenje i rehabilitaciju mlade Konavoke Nine Đivanović.

- Poznato je kako cijela jedna Hrvatska živi izvan granica Lijepe Naše. Najviše dubrovačkih iseljenika na ovaj susret stiglo je iz dvaju Amerika, Australije, ali i mnogobrojnih europskih zemalja. Uz humanitarnu važnost ovoga događaja, na ovim susretima nastojimo poticati zajedništvo Dubrovčana diljem svijeta - ispričala je predsjednica Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, Maja Mozara. 

Na ovogodišnjem susretu bio je i Luko Šimleša, tajnik kluba Dubrovčana u New Yorku. Zajednica Dubrovčana u New Yorku svake godine početkom veljače organizira proslavu Feste svetoga Vlaha, ali i druge manifestacije. 

 - Sama organizacija Feste nam nije problem, ali teško je pridobiti uzvanike budući da su se mlađi naraštaji udaljili od dubrovačke tradicije. Različitim sadržajima nastojimo obogatiti proslavu Feste koja se diljem Sjedinjenih Američkih Država obilježava u tri grada- New Yorku, San Pedru i u Chicagu. Naš klub 2021. godine proslavit će 80 godina djelovanja pa smo već počeli s pripremama za tu veliku obljetnicu - kazao je Šimleša.

Dubrovački iseljenici na tradicionalnom susretu u dubrovačkom restoranu. (Foto: HMI/ screenshot)

Dubrovački iseljenici na tradicionalnom susretu u dubrovačkom restoranu. (Foto: HMI/ screenshot)

Foto: - / -

Druženje je bilo prigoda za obnovu uspomena na prve susrete kad su dubrovački Njujorčani počeli pomagati potrebite sugrađane i donirati novac za obnovu sakralnih objekata.

Susret dubrovačkih iseljenika održan je uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenica župana Žaklina Marević na Susretu su zahvalile iseljenicima što ljubav prema zavičaju iskazuju dobrotvornim angažmanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!