Glas Hrvatske

11:00 / 27.05.2023.

Autor: Slavica Štefić

Subotički gimnazijalci cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u posjetu Hrvatskoj

Zajednička fotografija za uspmenu

Zajednička fotografija za uspmenu

Foto: HNV / .

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku iz Gimnazija "Svetozar Marković" boravili su, od 19. do 21. svibnja na trodnevnom izletu u Zagrebu i Osijeku u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i HPD "Bela Gabrić".

Tijekom boravka u Zagrebu učenike su dočekali profesori i učenici – vršnjaci iz X. Gimnazija Ivan Supek koji su im priredili prigodan prijam te ih pratili u obilascima znamenitosti Zagreba. 


Subotički gimnazijalci imali su prigodu posjetiti Tehnički muzej Nikola Tesla, Nove dvore – imanje na kojem je živio Josip ban Jelačić – u Zaprešiću te povijesne znamenitosti u centru hrvatske prijestolnice, a tijekom boravka u Zagrebu bili su smješteni u Učeničkom domu – Novi Zagreb. 


Nakon slavlja svete mise u crkvi Uzvišenja Svetog Križa na zagrebačkom Sigetu, gimnazijalci su se u nedjelju zaputili u Osijek gdje su obišli Tvrđu te prošetali Dravom, a dočekali su ih studenti iz Subotice.


- Ovo je još jedno u nizu redovitih putovanja naših učenika koje bi bilo nemoguće realizirati bez podrške pojedinaca i institucija iz Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu upućujemo ravnateljici X. Gimnazija Ivan Supek Željki Frković na dobrodošlici i gostoprimstvu koje je s njezinim profesorima i učenicima iskazala našim gimnazijalcima, potom ravnateljici Učeničkog doma – Novi Zagreb Jeleni Bojčić na osiguranom smještaju, gradonačelniku Grad Zaprešić Željko Turk i Tehnički muzej Nikola Tesla na osiguranim besplatnim ulaznicama za posjet Novim dvorima odnosno muzeju. Povezivanje s matičnom domovinom – kako s Hrvatima tako i s poviješću i kulturom Hrvatske – od velike je važnosti za njegovanje osjećaja pripadnosti vlastitom narodu među našim učenicima, a ovi izleti prilika su i njima da osnaže međusobno zajedništvo i sklope nova poznanstva, rekla je članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!