Glas Hrvatske

08:30 / 20.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Studiraj u Hrvatskoj!

Poziv

Poziv

Foto: Središnji državni ured / ustupljena fotografija

Na hrvatskim visokoobrazovnim ustanovama osigurane su posebne upisne kvote namijenjena pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u europskim državama i pripadnicima hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama te njihovim potomcima.

Program posebne upisne kvote namijenjen je pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u europskim državama (u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji) i pripadnicima hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama te njihovim potomcima, a pokrenut je temeljem zaključenih sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti s visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. 


"Suradnja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s visokim učilištima promovira Republiku Hrvatsku kao državu znanja. Samo ulaganjem u mlade možemo računati na prosperitet države, koji će upravo na taj način steći prave vrijednosti i čvrste temelje za daljnje životne izazove. Zalažemo se za jačanje veza između Hrvata u domovini i izvan domovine te između ostalog, intenzivno radimo na očuvanju i jačanju identiteta kroz učenje hrvatskoga jezika, obrazovanje i znanost.", stoji u Pozivu Središnjeg državnog ureda.


"Posebna upisna kvota omogućuje svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva upis na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj, a ujedno nastoji povezati mlade Hrvate izvan Republike Hrvatske s domovinom, i to njihovim osobnim dolaskom u Hrvatsku, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakodnevnog života te stjecanjem kvalitetnog obrazovanja. Odluku za ovako važan korak u životu nije lako donijeti, no, ukoliko se odlučite studirati u Hrvatskoj, mi ćemo vam pružiti podršku!", ističu u Uredu.


Za upise putem programa posebne upisne kvote prijave se izravno podnose na visoka učilišta, bez obveze polaganja Državne mature u Hrvatskoj. Visoka učilišta samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje kandidata i zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka.


Studijski programi izvode se na hrvatskom jeziku, a za upis je potrebno poznavanje hrvatskog jezika na razini B1/B2. Za upis na visoka učilišta, uz uvjete propisane natječajem svakog pojedinog visokog učilišta, potrebno je priložiti i Potvrdu o pripadnosti hrvatskom narodu koju izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 


Kontakt:

Služba za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine

Adresa: Pantovčak 258, 10000 Zagreb


E-mail: upisne-kvote@hrvatiizvanrh.hr


REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Pantovčak 258, 10000 Zagreb – Hrvatska

Tel: +385 1 6444 680

Fax: +385 1 6444 688

pisarnica@hrvatiizvanrh.hr

https://hrvatiizvanrh.gov.hr/


POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA IZDAVANJE POTVRDE O PRIPADNOSTI HRVATSKOM NARODU


1.) PRIJAVNI OBRAZAC

2.) KRATKI ŽIVOTOPIS I OBRAZLOŽENJE MOTIVA ZA PRIJAVU

 I TRAŽENJE POTVRDE

3.) PRESLIKA VALJANIH PUTNIH ISPRAVA DRŽAVA ČIJI JE

 KANDIDAT DRŽAVLJANIN

4.) DOKAZ O PREBIVALIŠTU IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE

6.) DOKAZ O PRIPADNOSTI HRVATSKOM NARODU

5.) RODNI LIST


...više informacija potražite na https://hrvatiizvanrh.gov.hr/


Program učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj 


Svake godine, najčešće u svibnju, na mrežnim stranicama Ureda objavljuje se Javni poziv za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj. Tečaj hrvatskoga jezika organiziran je na filozofskim fakultetima sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te na Sveučilištu u Zadru, a uključuje trošak učenja hrvatskoga jezika, subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno i naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno. Tečaj je namijenjen početnicima, ali i onima koji već posjeduju određeno znanje hrvatskog jezika te ga žele usavršiti ili proširiti.


E-tečaj hrvatskoga jezika A1 i A2


U suradnji sa Croaticumom – Centrom za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu razvijen je besplatan internetski tečaj hrvatskoga jezika – razina A1 i A2, namijenjen prije svega Hrvatima izvan domovine. Sučelje, upute i podrška za oba tečaja dostupni su na engleskom i španjolskom jeziku, a prijava na e-tečaj moguća je korištenjem korisničkog računa za Facebook ili Google na mrežnoj poveznici https://a1.ffzg.unizg.hr/ (za A1 razinu) i mrežnoj poveznici https://a2.ffzg.unizg.hr/ (za A2 razinu). Oba e-tečaja trajno su besplatna za sve polaznike.


Program stipendiranja


Svake godine u prosincu na mrežnim stranicama www.hrvatiizvanrh.gov.hr objavljuje se Javni natječaj za stipendiranje studenata - pripadnika hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske. Pravo sudjelovanja na Javnom natječaju imaju studenti - pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, koji su upisani u statusu redovitog studenta na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!