Glas Hrvatske

15:06 / 02.05.2020.

Autor: Klara Špančić

Stožer: Troje zaraženih, dvoje umrlih

(Foto: hrt.hr)

(Foto: hrt.hr)

Foto: - / HRT

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su koronavirusom zaražene 3 osobe, ukupno ih je 2088. Dvije su osobe preminule - jedna u Splitu, druga u Zagrebu. 17 je bolesnika na respiratoru. U Istarskoj županiji više nema zaraženih.

- Pravo je vrijeme za daljnji oprez i strpljenje. Nužno je održavanje fizičkog razmaka, nemojmo kupovine pretvarati u obiteljske izlete. Rezultati doista vesele, oporavljenih je 1463, dakle 42 u posljednja 24 sata - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je dodao da su svi dosad oboljeli u Istri ozdravili.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak napomenuo je da je među novooboljelima jedna osoba korisnik doma za starije i nemoćne u Splitu. Druge dvije oboljele osobe su s područja Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije i kontakti su ranije oboljelih osoba.

Kazao je da su zaražena 274 zdravstvena djelatnika, 83 doktora i 105 sestara. U samoizolaciji su 42 doktora i 124 medicinske sestre.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da u trgovinama ima gužvi, ali da nije ništa alarmantno.

- Sve vjerske zajednice su pokazale visok stupanj fokusiranosti na organizaciju svetih misa na način kako je preporučio HZJZ. Imamo jedan radni dan između dva neradna pa zbog toga ima više gužve. Vidjet ćemo što će pokazati izvješća na kraju dana. Ništa nije alarmantno - kazao je Božinović.

- Mobilnost stanovništva je jedan od većih faktora širenja virusa. Sve što slijedi i do i nakon 11.5. ovisit će o tome koliko ćemo se svi disciplinirano ponašati. Svima nam je isti interes. Pridržavajmo se mjera - poručio je.

Božinović i ministar Beroš nisu željeli komentirati izjavu predsjednika Zorana Milanovića da članovi Stožera nisu eksperti u svom području nego da su članovi političke stranke.

Capak je kazao da niti jedna zemlja dosad nije ukinula sve mjere odjednom, a kada je riječ o vozačima kamiona, rekao je da se i o njima razmišlja.

- Ja razumijem da im je teško i ovaj režim traje već dugo. Razmatramo mogućonst da i njima tu situaciju olakšalmo, ali čitava Europa je zatvorila granice. Moramo imati mjere na granici - dodao je Capak.

Od danas dopuštene mise pred vjernicima

Od danas je dopušteno služenje misa u crkvama, no uz preporuke koje vjernici moraju poštovati. Tako se preporučuje držanje razmaka od najmanje 2 metra, dezinficiranje ruku pri ulazu u crkvu i držanje otvorenih vrata kako bi vjernici što manje dodirivali iste predmete. U škropionicama do daljnjega neće biti svete vode, a vjernici si neće pružati ruke tijekom mise. Nadbiskupije su detaljne upute objavile na svojim internetskim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!