Glas Hrvatske

19:11 / 12.05.2022.

Autor: Violeta Kalić

Štip: Majčin dan u organizaciji Zajednice Hrvata Libertas

Majčin dan u Štipu

Majčin dan u Štipu

Foto: Violeta Kalić / GLAS HRVATSKE

U povodu obilježavanja Majčinog dana, uz potporu Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske 10. svibnja 2022. u Nacionalnoj Ustanovi Sveučilišna knjižnica "Goce Delčev" u Štipu, a u organizaciji Zajednice Hrvata - Štip, održana je promocija knjige Ljerke Toth Naumove, te izložba malih kamenih kućica i slika uz nastup Gradskog zbora 2019. iz Štipa pod naslovom Imenica koja se piše velikim slovom Majka. Na svečanosti su bili nazočni  brojni članovi Zajednice Hrvata iz Štipa te predstavnici kulturnog i javnog života ovog grada u istočnom djelu Republike Sjeverne Makedonije.

Ovu osamnaestu knjigu "Zjenica bježi od zjenice" Ljerke Toth Naumove hrvatsko-makedonske pjesnikinje predstavio je Kiril Panajotov, a stihove je čitala članica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Sonja Crešlovnik.

Ovu zbirku pjesama u prozi zajedno su objavili naklada "Bošković" iz Splita i "Akademski  pečat" iz Skoplja. Recenzenti su dr. Željka Lovrenčić i Ljerka Car Matutinović. Đuro Vidmarović urednik je ove osamnaeste knjige Ljerke Toth Naumove. Naslovnicu je dizajnirao Dubravko Naumov, dizajner i akademski slikar koji živi i radi u Torontu. 


Ljerka Toth Naumova je poznata hrvatsko-makedonska pjesnikinja, književnica i esejistica, te i prevoditeljica s hrvatskog na makedonski i sa makedonskog na hrvatski jezik.


Ona ističe da pripada dvjema domovinama, Republici Hrvatskoj gdje je rođena, u Daruvaru, i Republici Sjevernoj Makedoniji gdje živi i djeluje. Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu na Sveučilištu "Sv. Kiril i Metod "u Skoplju. Članica je Društva pisaca Republike Sjeverne Makedonije i Društva hrvatskih književnika. Glavna je i odgovorna urednica mjesečnog glasila "Hrvatska Riječ" i dugogodišnja je članica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji te članica Nadzornog odbora Direkcije za kulturu i umjetnost Grada Skoplja.  Suradnica je u organizaciji kulturne manifestacije "Skopsko ljeto". Piše na makedonskom i na hrvatskom jeziku. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada među kojima se ističu: Nagrada Društva pisaca Republike Sjeverne Makedonije "Danica Ručigaj"; Društva pisaca Republike Sjeverne Makedonije "Književni most";  Radio Skoplja "Pjesnička muza". Nagrađena je i odličjem Grb Općine Rešetari za književnost i promicanje Općine Rešetari i nagradom Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji za poeziju i dr.


Uvrštena je u projekat Vlade Republike Sjeverne Makedonije  "130 tomova makedonske književnosti u ediciji Suvremena makedonska poezija. Pjesme Ljerke Toth Naumove prevedene su na engleski, talijanski, francuski, grčki, turski jezik. Aktivna je članica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji.


Svečanost u Štipu je upotpunio nadahnuti nastup zbora koji je svojom interpretacijom i odabirom tema uspio iznjedriti sjetu kod publike, pa i poneku suzu.


O ljupkosti u umijeću kojima su svojom posvećenošću utkali svoje vizije i maštovitost te dočarali ozračje u kojem i danas odišu kamene kućice posebice specifične za područje Dalmacije i Istre, ali i za šire područje Mediterana, govorila je povjesničarka umjetnosti Violeta Kalić koja je naglasila značenje kamena i suhozida, izvornih izrada kažuna zatečenih in situ koji odolijevaju vremenu te nam prikazuju njihovu ne samo estetsku, već  i funkcionalnu ulogu kroz povijest koja je očuvana u duhu te izvornosti i u ovim minucioznim radovima maketnog karaktera koji istodobno prikazuju i kulturu življenja u krajolicima posebice Dalmacije, ali i Slavonije.


Izložbu je postavila mlada diplomirana akademska slikarica Sara Petrov, hrvatskih korijena, a osmislila ju je predsjednica Zajednice "Libertas Štip "  Dolores Kašuba Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!