Glas Hrvatske

10:07 / 01.08.2022.

Autor: Glas Hrvatske

"Stijeg slobode" Davoru Jašeku

Davor Jašek

Davor Jašek

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija/kolaž

Na osmoj po redu manifestaciji domoljubne pjesme "Stijeg slobode“ diploma manifestacije za doprinos domoljubnoj poeziji bit će uručena Davoru Jašeku.

Davor Jašek – pjesnik, novinar, glazbeni producent, ali prije svega skladatelj koji i nakon 50 godina bavljenja skladanjem, još uvijek piše i sklada za brojne izvođače.


Prvu skladbu objavljuje u tinejdžerskim danima. Njegove pjesme izvode najpoznatiji hrvatski pjevači: Tereza Kesovija, Kićo Slabinac, Milo Hrnić, Ksenija Erker, ……, osvajajući nagrade, publike i stručnog žirija na brojnim domaćim festivalima.


Kao dopisnik Večernjeg lista dolazi u Knin i zapošljava se kao glazbeni urednik na HRT- radio Kninu. Autor je pjesme "Kninu grade“ koju izvodi Ivo Pattiera i Hrid Matić koja se i danas izvodi kao najavna i odjavna špica na radio Kninu.


1997. god osniva dječji zbor "Klinci iz kraljevskog grada“ sa kojima je objavio dva samostalna albuma i dvadesetak kompilcija. S Klincima nastupa diljem Hrvatske osvajajući brojne nagrade na festivalima dječje glazbe.


Bio je osnivač i umjetnički ravnatelj dječjeg festivala "Mali kninfest“ koji je okupljao soliste i dječje zborove iz cijele Hrvatske i šire. Piše glazbu za brojne dječje zborove. Napisao je nekoliko mjuzikla za djecu.


Njegovu glazbu izvode i klape, a najpoznatija je skladba "Stina pradidova“ u izvođenju klape Intrade.


Surađuje sa brojnim pjesnicima, a najplodnija suradnja je sa pjesnikom Nedom Zubanom s kojim surađuje više od 30 godina. Trenutačno živi i radi u Kninu i piše popularnu duhovnu glazbu sa kojom sudjeluje na smotrama i festivalima duhovne glazbe.


(Nikola Šimić Tonin)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!