Glas Hrvatske

12:00 / 24.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

Sporazum za bolji kulturološki položaj Hrvata u Vojvodini

Tomislav Žigmanov i Ivan Trojan

Tomislav Žigmanov i Ivan Trojan

Foto: Zavod za kulturu Vojvođanskih Hrvata / -

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice Tomislav Žigmanov potpisali su u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine sporazum o uzajamnoj suradnji.

Dekan Filozofskog fakulteta Ivan Trojan potvrdio je kako će ovaj tip suradnje svakako pozitivno utjecati na kulturološki položaj Hrvata u Vojvodini.


- Važno je ovdje spomenuti interes i potencijal naših kolega s Odsjeka za povijest, kvalitetnih znanstvenika i istraživača, koji mogu raditi na velikom korpusu hrvatske kulture, a nalazi se izvan granica matične zemlje. Mislim da se njihovim djelovanjem stvaraju odlični temelji koji bi mogli pomoći očuvanju hrvatske riječi i tradicije u Vojvodini, rekao je dekan Filozofskog fakulteta. Ova vrsta suradnje veliki je korak za Hrvate u Vojvodini - izjavio je Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


- Područje kulture unutar hrvatske zajednice u Srbiji, odnosno u Vojvodini, iznimno je bogato, ali i još uvijek nedovoljno razvijeno, napose kada je u pitanju znanost. Tu su naša očekivanja kada je posrijedi suradnja s Hrvatskom i njezinim znanstvenim institucijama velika. Vjerujemo da ovim formaliziranjem naše suradnje što su potaknule kolege s Odsjeka za povijest možemo učiniti više kada su u pitanju istraživanja onoga što su baštinski nanosi hrvatske zajednice u Vojvodini, ali i kada su posrijedi suvremeni izazovi koji se nas tiču. Mislim da je ovo pravi trenutak da formaliziramo našu suradnju, s nadom da će ona imati brojne pozitivne ishode. Vjerujemo da ćemo i mi koji djelujemo u području kulture i znanosti među Hrvatima u Vojvodini dobiti više nego za nas potrebno priznanje da smo institucija koja uživa određenu količinu respekta kada je u pitanju suradnja u ovim područjima. Očekujemo da ćemo tako osnaženi u mjesnom kulturnom prostoru biti drukčije vrednovani što će nas činiti respektabilnijim. Taj pothvat mogao bi utjecati i na jačanje neke vrste sebecjenja unutar hrvatske zajednice u Vojvodini. Naši su izazovi ondje brojni. Jedan od njih jest da živimo u prostoru koji niječe naše sposobnosti. Živimo u prostoru gdje nas se želi staviti u određenu vrstu segregiranog prostora svedenog na folklor i tradiciju. Mi se tomu, činim mi se, uspješno opiremo. Imamo važne i snažne iskorake kada je u pitanju znanost i druga područja tzv. visoke kulture. Ovaj sporazum može biti samo potvrda našim nastojanjima - istaknuo je Žigmanov.


Potpisani sporazum nosi sa sobom i cijeli niz mogućnosti vezanih uz apliciranje na financiranje zajedničkih projekata u odnosu prema fondovima Europske unije, pogotovo kada je riječ o prekograničnoj suradnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!