Glas Hrvatske

08:00 / 17.09.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Snaga zajedništva na Vinkovačkim jesenima

HKUD Ruža Filderstadt

HKUD Ruža Filderstadt

Foto: Mirjana Žugec Pavičić / Glas Hrvatske

Vinkovačke jeseni po 58. puta svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornog nasljeđa. Desetodnevna manifestacija, čuvarica izvornoga kulturnoumjetničkog narodnog stvaralaštva temeljenog na hrvatskoj tradicijskoj baštini, slavi zajedništvo hrvatskog naroda. Prestiž je među folklorašima dobiti pozivnicu za sudjelovanje, a svake godine s velikim ponosom sudjeluju i najbolja društva Hrvata izvan RH.


Vinkovačke jeseni glavni su događaj za sve zaljubljenike u folklor i tradiciju i nastupati na jednom od programa želja je mnogih hrvatskih KUD-ova u domovini i iseljeništvu. Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se od 8. do 17. rujna a obuhvaćaju program smotre dječjih skupina, Državnu smotru izvornog folklora, Folklorne večeri izvornog i koreografiranog folklora, Svečani mimohod te raznolik zabavan i edukativan program za sve naraštaje. Kad je u pitanju smotra, onda treba istaknuti da su Vinkovačke jeseni originalni stručno-znanstveni program izvorne narodne umjetnosti, a samim time i čuvari autohtone hrvatske tradicijske kulture kao važnog elementa našeg identiteta. To je posebno važno Hrvatima u iseljeničkim zajednicama, u hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim zemljama te Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje su jaki procesi asimilacije i akulturacije, a tradicijska kultura i folklor su im najčešće put za izražavanje pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću.


Vinkovačke jeseni je 15.9.2023. svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković  čestitajući na bogatstvu koje hrvatskom narodu već gotovo šest desetljeća daje ova manifestacija te je sve pozvao da zajednički uživamo u hrvatskoj tradiciji, kulturi i običajima koji nas čine ono što jesmo,  Hrvati i Slavonci. A gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić je istaknuo zajedništvo svih naših županija i dijaspore, svih onih koji vole hrvatsku pjesmu i folklor i pozvao da se zajedno veselimo, pjevamo i uživamo u 58. Vinkovačkim jesenima.


Na Vinkovačke jeseni su i ove godine pozvana društva koja djeluju izvan Hrvatske, a pravo na sudjelovanje stekla su  zahvaljujući pobjedama na festivalima i smotrama organiziranima izvan RH - KUD Mokro, Široki Brijeg, HKUD Fra Petar Bakula, Posušje i HKUD Hercegovac, Široki Brijeg, iz BiH, Croatia Ensemble HKŽ iz Frankfurta, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice te HKUD Ruža iz Filderstadta, Njemačka, koja je organizator 9. susreta čuvara hrvatske etnobaštine na kojem će se 14.10.2023. odabrati društvo za Vinkovačke jeseni sljedeće godine. 


Za Glas Hrvatske sve prati novinarka Mirjana Žugec Pavičić.Galerija
Agneza Slaviček, HKUD Ruža , Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske
HKUD Hercegovac, Široki Brijeg, Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas HrvatskeHKUD Ruža Filderstadt, Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas HrvatskeHKC Bunjevačko kolo, Subotica, Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas HrvatskeVinkovačke jeseni 2023., Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!