Glas Hrvatske

15:31 / 03.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Simpozij u Osijeku

"Rane Srijema" spomen-obilježje stradanja Hrvata U Vojvodini 90-ih

"Rane Srijema" spomen-obilježje stradanja Hrvata U Vojvodini 90-ih

Foto: mr. prof. Darko Vuković / -

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziraju simpozij na kojemu će se kroz predavanja, predstavljanja publikacija te projekcijom filma propitkivati tri desetljeća života Hrvata u Vojvodini.

Na početku programa simpozija prikazat će se dokumentarni film "Nepodobni građani" koji su priredili aktivisti Vojvođanskoga građanskog centra. Autorica Jovana Kolarić predstavit će publikaciju "Dosije - zločini nad Hrvatima u Vojvodini". O izazovima memoriranja i komemoriranja stradanja Hrvata u Vojvodini govorit će Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


Darko Polić, upravitelj Zaklade "Spomen-dom bana Josipa Jelačića", Mirko Turšić, predsjednik HKPD-a "Jelačić" Petrovaradin i Ivana Andrić Penava, iz Zavičajnog kluba Petrovaradinaca "Jelačić" predstavit će mogućnosti promicanja i čuvanja baštine hrvatske nacionalne zajednice u Petrovaradinu. Članice zavičajne udruge Kukujevci, Jelena Dodig i Tatjana Rigo, govorit će o projektu obnove crkve Presvetog Trojstva u tom srijemskom selu. Prečasni Marko Kljajić zaključit će program simpozija predstavljanjem dviju knjiga "Kako je umirao moj narod – Antimemoari 1 i 2".


Simpozij će se održati sutra, 4. rujna, u zgradi Euro doma u Osijeku, pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na njemu će sudjelovati i državni tajnik Ureda, Zvonko Milas, koji je ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!