Glas Hrvatske

07:55 / 21.01.2019.

Autor: Klara Špančić

Šetnja kroz prapovijesnu baštinu Hrvatske

Špilja Vindija u Donjoj Voći. (Foto: Marko Jurinec/Pixsell)

Špilja Vindija u Donjoj Voći. (Foto: Marko Jurinec/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Projekt ''Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu'', koji je nastao suradnji Hrvatske i Slovenije te uz potporu sredstava Europske unije, trebao bi u iduće dvije godine okupiti dosadašnja arheloška saznanja. Projekt će na edukativan i atraktivan način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba.

Prapovijesno nasljeđe na ovim prostorima dosad nije bilo dovoljno atraktivno i sveobuhvatno predstavljeno, osobito u turističkom kontekstu, s obzirom na to da se pronalasci uglavnom tradicionalno izlažu u vitrinama, arheološkim parkovima ili stazama. Želja inicijatora projekta "Prehistory Adventure" je da se to promijeni i javnosti na zanimljiv način predoči svakodnevica naših predaka, od jela i odjeće do njihovih navika.

Projekt će istaknuti prethistorijske teme u pet različitih područja, a provodit će se uz pomoć aplikacija, pametnih ploča, niza događanja, radionica i izložbi.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić istaknuo je kako se projektom želi sve godine, desetljeća truda, rada i istraživanja stoljetne i tisućljetne prošlosti pretočiti u posebno iskustvo, šetnju kroz prapovijest.

- Svi mi znanstvenici i stručnjaci nerijetko se usredotočujemo na jednu temu i provedemo na njoj cijelu karijeru i život, a sada ćemo sve one koji nisu toliko stručni upoznati što znači život prapovijesti – istaknuo je Mihelić. Dodao je kako se javnosti želi omogućiti da osjete kako je to bilo na nekoliko razina, s pomoću nekoliko osjetila, osim uz virtualna pomagala i uz posjet lokalitetima i muzejima koji sudjeluju u projektu.

Uz pomoć IKT tehnologije na području proširene stvarnosti projekt će  sveobuhvatnu interpretaciju prapovijesti ostvariti kroz različite inovativne i interaktivne elemente, a novi sadržaji neće štetno djelovati na zaštićenu baštinsku jezgru.

Nositelj projekta je općina Donja Voća u Hrvatskoj, koja na svom području ima u svjetskim okvirima vrijedan lokalitet, špilju Vindiju. Provodi ga u suradnji sa slovenskim partnerima, općinama Zreče i Radenci i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani te Muzejom Turopolja i Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija.

Svaki od partnera će napraviti svoj dio projekta, a Arheološki muzej fokusirat će se na špilju Vindija, neandertalce i brončano doba,  organizirat će zajedničku izložbu, radionice za djecu i edukaciju. Ukupan predviđeni iznos projekta je 720.290 eura, a  radi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska 2014. - 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!