Glas Hrvatske

09:15 / 27.05.2021.

Autor: Ivana Perkovac

''Safe stay in Croatia!''

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

Foto: - / -

Zbog krize izazvane pandemijom COVID-a gotovo sve zemlje uvele su određene epidemiološke mjere. Među prvima bilo je ograničavanje međunarodnih putovanja i zatvaranje granica. Premda je turistički sektor zbog toga pretrpio golemu štetu, Hrvatska kao autoodredište ipak nije tako loše prošla u odnosu na ostale mediteranske zemlje. Ipak, pred nama je nova - neizvjesna turistička sezona. Unatoč tomu, uz bolju procijepljenost i pridržavanje mjera te s većim iskustvom - očekuje se da bi mogla biti bolja od prošlogodišnje.

Ohrabruju rezultati anketa koje provode prodajne platforme u turizmu. 60 do 80 posto gostiju spremno je krenuti na odmor ove godine čim to bude dozvolila situacija s Covidom-19. Mladi bračni par Minerva Hernandez i Felipe Alonso Gonzalez iz Španjolske su u Hrvatsku došli na medeni mjesec.

- U potrazi za najsigurnijom mediteranskom zemljom u doba pandemije odabrali smo Hrvatsku.  Dobili smo i preporuke da je to jako lijepa i uređena zemlja. I zaista, grad je prekrasan i hrana je jako dobra. Zagreb je jako romantičan.

S 260 tisuća noćenja Zagreb je zadovoljan turističkom godinom. Predenjače domaći turisti, slijede Talijani, a na trećem su mjestu Amerikanci, govori Martina Bienenfeld, direktorica Turstičke zajednice grada Zagreba.

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

Foto: - / -

- Vidimo i ovdje ispred zagrebačke katedrale da nam se vraćaju gosti. Već vidimo male grupice s turističkim vodičima. Opet različite strane jezike. To su prve lastavice koje će kako se situacija bude smirivala obećavati jednu uspješnu turističku godinu, bolju nego što je bila prošla - ističe Martina Bienenfeld.

Sigurnost je budućnost turizma. Hrvatska je još 1. travnja jasno definirala uvjete i kriterije za ulazak u zemlju. A s Mađarskom smo postigli bilateralni dogovor kojim će se međusobno priznavati potvrde o cijepljenju bilo kojim cjepivom protiv bolesti COVID-19. Bienenfeld ističe da je važan za cijelu Hrvatsku jer mađarski turisti vole doći i u glavni grad i na naše more.

- I on dodaje još jednu važnu stvar našim gostima i naravno našim ljudima koji žele otići u Mađarsku da se zapravo više ne moraju testirati i nikakve potvrde pokazivati na granicama - kaže Bienenfeld.

Kako bi turistima boravak u Hrvatskoj učinili što ugodnijim i sigurnijim, Ministarstvo turizma i sporta omogućilo je testiranje u turističkim mjestima, a projektu ''Safe stay in Croatia'' priključila se i Turistička zajednica grada Zagreba. Stranim gostima vikendom omogućuje testiranje u blizini Centra za posjetitelje na Trgu bana Jelačića 11.

U Njemačkoj je ovih dana stupio na snagu nov Zakon koji omogućuje cijepljenima i ozdravljenim osobama od COVID-a da se u Njemačku mogu vratiti bez dodatnih testova, odnosno bez karantene. Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu kaže da će ta dobra vijest zaživjeti tek sredinom ljeta, odnosno u rujnu kada se očekuje da će većina Nijemaca biti procijepljena.

- Za sada ih je cjepljeno trideset posto s prvom dozom, a nešto preko deset posto s dvije doze. Za dolazak u Hrvatsku sada su presudne epidemiološke mjere na povratku u Njemačku, a ono što je bitno za naše ljude koji žive u Njemačkoj, puno ih je putovalo kući za Uskrs, neki će ići sada za praznike Duhova, bitno je znati da je Hrvatska trenutno visokorizična zona i u odnosu na to pri povratku u Njemačku treba se testirati već unaprijed, tko nije cijepljen - dodaje Romeo Draghicchio.

Nijemci su svjetski putnici, a interes za izlaskom iz zemlje nikada nije bio veći. Više od 3 milijuna Nijemaca posjetilo je Hrvatsku 2019. godine. To nam je tržište itekako značajno, jer osim njemačkih državljana velik je broj Hrvata koji posjećuju domovinu, i koji se u statici vode  kao domaći turisti.  Nada je da će se  Hrvatska uskoro priključiti zemljama niskog epidemiološkog rizika kao što su  Albanija, Malta ili pak Balearski otoci.

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

Foto: - / -

- U Hrvatskoj je trenutno broj zaraženih u velikom padu, tako da računam da će se ta procedura u sljedećim tjednima ubrzati kako bismo što prije mogli pozdraviti što veći broj Nijemaca koji će posjetiti Hrvatsku, ali i Hrvata koji u Njemačkoj  žive i rade.

U tržišnim okolnostima globalne pandemije posebno je izražena potražnja za nautičkim turizmom. Velik je to poticaj za nadolazeću sezonu, potvrđuju nam djelatnici agencije za najam brodova s uredima u Hrvatskoj i Švicarskoj.

- Nautičari su obično obitelji ili manje grupe prijatelja koje provode vrijeme zajedno na brodu pa se samim time radi o nekakvoj vrsti prirodne izolacije - kaže Irina Matošević, voditeljica hrvatske podružnice agencije za najam brodova.

Stvoriti ravnotežu između odmora uz socijalnu distancu i nezaboravnog ljetovanja uz otkrivanje neotkrivenih bisera Jadrana pravi je izazov. Irina Matošević dodaje da nautičari obožavaju Hrvatsku. Za njih je to mirna, pitoma destinacija za jedrenje jer nema jakih vjetrova i klima je blaga. Usto Hrvatska je za njih jedno od vodećih turističkih odredišta na svijetu.

Švicarska Hrvatica Kata Tešić za svoju tvrtku kaže da je puno je više od agencije za najam brodova. Dio prihoda namijenjen je Zakladi za pomoć djeci oboljeloj od leukemije. Njihovu je priču prepoznao i ugledni američki časopis Forbs te Hrvatsku smjestio u društvo vodećih nautičkih odredišta.

- Sebastus je nastao u sjećanje na mog pokojnog sina Sebastijana, koji je volio more, jedrenje i Hrvatsku - ispričala nam je Kata Tešić.

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

(Foto: safestayincroatia.hr/ snimka zaslona)

Foto: - / -

Želja mu je bila da njegova majka otvori agenciju koja će promicati njene ljepote i u tome je uspjela jer Švicarci sve više otkrivaju ljepote Hrvatske.

- Puno već upita imamo od mojih prijatelja iz Švicarske i od njihovih prijatelja, tako da vjerujem da će Sebastus ne samo pomagati djeci koja imaju leukemiju nego mislim da će pridonijeti promidžbi Hrvatske u Švicarskoj, ali i cijelome svijetu.

Našim je iseljenicima glavni hrvatski grad kao centar medicinske izvrsnosti sve zanimljiviji.

- Imamo sjajno medicinsko  osoblje, sjajne doktore, njihova kvaliteta je neupitna, a cijene su puno pristupačnije nego u Njemačkoj, Italiji, Sloveniji ili drugim zemljama iz kojih naši ljudi dolaze. I oni su naši najbolji veleposlanici u svojim zemljama,  a promiču Zagreb kao interesantno mjesto za zdravstveni turizam - kaže direktorica Hrvatske turističke zajednice grada Zagreba.

I Zagreb polako ozdravlja poslije potresa.

- Vidimo ovdje i skele koju su znak da se prvostolnica obnavlja. Zapravo većih ožiljaka od potresa naši gosti u Zagrebu ne mogu vidjeti. Jer često se slušalo kako je Hrvatsku osim pandemije pogodio i potres. Putem naših booking agenata i turoperatora istražili smo kakvi su njihovi dojmovi poslije posjeta Zagrebu.  Reakcije su odlične. Uglavnom kažu da im je Zagreb ugodan, lijep i da posljedice od potresa gotovo i ne vide - zaključuje Martina Bienenfeld.

Preostaje našim gostima još samo poželjeti : ''Safe stay in Croatia!''

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!