Glas Hrvatske

12:56 / 19.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

S 360 zasađenih biljaka promovirana virtualna 360 panorama općine Ližnjan

Sadnja cvijeća u vrtiću Bubamara

Sadnja cvijeća u vrtiću Bubamara

Foto: Otokar Crnalić u 360 Provideo / ustupljena fotografija

360 sadnica raznobojnih cvjetnica i ukrasnog bilja s naglaskom na mirisnu lavandu posađeno je u suradnji TZ općine Ližnjan i komunalne tvrtke Ližnjan Brnestra u svim mjestima općine Ližnjan. 

Najveći dio sadnica došao je u ruke vrtićke i školske djece općine Ližnjan koji su ih i posadili. Tako će ovoga proljeća i ljeta novim cvjetnim mirisima i bojama zablistati dvorišta osnovnih škola u Ližnjanu, Šišanu, Valturi i Muntiću te vrtića u Šišanu i Ližnjanu, a dio sadnica svoje će korijenje pustiti i ispred zgrade Općine Ližnjan, DVD-a Ližnjan te ispred ureda TZ općine Ližnjan.


Dio sadnica podijeljen je i iznajmljivačima privatnoga smještaja kako bi dodatno oplemenili izgled svojih okućnica i terasa.


Zahvaljujući naprednoj webVR i 360 tehnologiji od sada je moguće interaktivno i virtualno prošetati kroz mjesta općine i njezine kulturno-povijesne i prirodne atrakcije. Nakon što uz tekst na web stranicama upoznaju svaku od atrakcija, korisnici će pomoću Google Mapsa saznati i kako mogu stići do njih.


Za sada se panoramom mogu upoznati mjesta općine Ližnjan, a to su Ližnjan, Šišan, Valtura, Muntić, Jadreški i Ušićevi Dvori. Također, može se zakoračiti pod svodove ližnjanskih crkvi Majke Božje od Kuj i sv. Martina b., zatim crkve sv. Felixa i Fortunata u Šišanu te dvije crkve u Valturi: sv. Ivana Apostola te crkvice Blažene Djevice Marije (Kostanjica) i crkve sv. Jeronima u Muntiću. Panorama će posjetitelje web stranica TZ općine Ližnjan dovesti i do uvale Kuje te plaže Bura bura i spilje Šandalja. Nisu izostavljene ni dvije posebne atrakcije, šumovito i povijesno zanimljivo brdo Monte Madonna te Nezakcij, najvažniji istarski arheološki lokalitet.


- Tijekom ove godine nastavit će se s dodavanjem lokacija, a trenutačnoj verziji na engleskom jeziku bit će pridodane i verzije na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku. WebVR aplikacija je u potpunosti razvijena i optimizirana za korištenje u web browserima i na pametnim telefonima, tabletima te PC/Mac računalima pa se nadamo da će poslužiti brojnim gostima kao inspiracija za dolazak na naše područje i snalaženje u njemu - istaknula je direktorica TZ općine Ližnjan Natali Palko Zirdum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!