Glas Hrvatske

12:12 / 14.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Ruski glazbenici sviraju za HGZ

Plakat (Foto: facebook HGZ)

Plakat (Foto: facebook HGZ)

Foto: - / -

Jedan od najznačajnijih violončelista današnjice Boris Andrianov i svjetski poznati pijanist Andrey Gugnin danas će odsvirati donatorski koncert u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Cjelokupni prihod od ulaznica ide za obnovu najstarije hrvatske glazbene institucije nakon zagrebačkog potresa.

Dvojica vrhunskih ruskih glazbenika pred zagrebačkom publikom odsvirat će djela Schnittkea i Rahmanjinova, a na inicijativu voditelja umjetničke organizacije Cristoforium Danijela Gašparovića

- Neizmjerno smo zahvalni Danijelu Gašparoviću što na pozornicu najstarije i najljepše koncertne dvorane u Zagrebu dovodi Andianova i Gugnina. Ovi glasoviti glazbenici svojim se donatorskim koncertom pridružuju brojnim umjetnicima koji su u godini nakon strašnog potresa darivali svoje izvedbe za obnovu HGZ-a. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez naše vjerne publike koja kupnjom ulaznica i dolaskom na koncerte daje svoju podršku - rekla je predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Violončelist Boris Andrianov laureat je natjecanja Čajkovski 1998., umjetnički voditelj New Star Generation projekta, za kojeg je dobio Nagradu Ruske Federacije za kulturu 2008. godine te festivala VIVACELLO, prvog međunarodnog violončelističkog festivala u Rusiji. Redovito nastupa na najznačajnijim svjetskim pozornicama, kao i Andrey Gugnin, koji pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije na svijetu. Njegova snimka Šostakovičevih koncerata korištena je na albumu iz Oscarom nagrađenog filma Stevena Spielberga, Most špijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!