Glas Hrvatske

09:23 / 24.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Riznica riječi Tonka Maroevića

Izdanja Tonka Maroevića

Izdanja Tonka Maroevića

Foto: NSK / ustupljena fotografija

U 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će predstavljena bibliografija i izložba "Riznica riječi Tonka Maroevića". Na predstavljanju će govoriti dr. sc. Ivana Mance i dr. sc. Petar Prelog s Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Lobel Machala i mr. sc. Tamara Ilić Olujić iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dugogodišnji suradnik i prijatelj Tonka Maroevića, dramski umjetnik Goran Matović.

 

Uloga Tonka Maroevića, hrvatskog pjesnika, esejista, prevoditelja, istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, likovnog i književnog kritičara, na hrvatskoj kulturnoj i znanstvenoj sceni je nemjerljiva. S obzirom na njegovu intenzivnu i plodnu suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, upravo je Knjižnica smatrala važnim prirediti izložbu i publikaciju s bibliografijom koja će objediniti njegov rad.


Bibliografija radova Tonka Maroevića koji se nalaze u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obuhvaća više od 1400 naslova i svjedoči o njegovu predanom i intenzivnom radu. Posebno mjesto u njoj predstavlja bibliografija grafičkih mapa, čijem je nastanku Tonko Maroević doprinosio tekstovima predgovora, pogovora ili kao urednik.


Izložba Riznica riječi Tonka Maroevića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu donosi izbor iz njegova izrazito bogatog opusa, od prvih knjiga s objavljenim stihovima, sonetima, prijevodima, brojne monografije koje je posvetio likovnim umjetnicima, književnih i likovnih osvrta objavljenih u knjigama i znanstvenim i stručnim časopisima, izbor iz grafičkih mapa i kataloga izložaba kojima je pisao predgovore ili pogovore.


Tekstovi Tonka Maroevića nastajali su na pisaćoj mašini, pa će mu posjetitelji izložbe, simbolično, imati priliku upravo na pisaćoj mašini poslati poruku ili zahvalu.


Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a moći će se pogledati do 10. ožujka.


…Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je mjesto gdje je Tonko rado dolazio i ostajao, donoseći sa sobom mirnoću, vedrinu, a u poslovnom smislu sigurnost u dobro obavljen posao. Ova publikacija stoga je svojevrsni hommage čovjeku koji je neumorno stvarao i ostavio svijetli trag među ljudima s kojima je surađivao.


(Tamara Ilić Olujić, urednica publikacije)

Pozivnica

Pozivnica

Foto: NSK / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!