Glas Hrvatske

09:01 / 08.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvati u Janjevu: Razgovor o suradnji

Sastanak u HMI

Sastanak u HMI

Foto: facebook HMI / -

Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš u prostorijama Matice primio je u utorak  izaslanstvo Ministarstva za zajednice i povratak Republike Kosovo na čelu sa zamjenikom ministra Mevludom Sinanijem.

Dr. sc. Ivan Tepeš upoznao ih je s činjenicom da su djeca iz hrvatske zajednice u Janjevu 2021. sudjelovala u Matičinom programu Male škole hrvatskog jezika i kulture u Novom Vinodolskom.


Kosovsko izaslanstvo informiralo se o ulozi i djelatnosti Hrvatske matice iseljenika te iskustvu koje HMI ima u radu s iseljeništvom.


Predstavnici Republike Kosovo ovom prilikom ponudili su svoju suradnju po pitanju Hrvata u Janjevu. Prema popisu stanovništva 1991. godine 59,6% stanovništva Janjeva činili su Hrvati. Danas je taj broj puno manji, pretpostavlja se da u tom gradu udaljenom 20 km od Prištine, živi tek tristotinjak Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!