Glas Hrvatske

14:07 / 15.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Pustolovna utrka "Adventure race Croatia"

ARC

ARC

Foto: ARC/Boris Kačan / ustupljena fotografija

Treći "Adventure race Croatia" održava se od 16. do 20. svibnja te okuplja 46 ekipa sa 6 kontinenata koji će pokušati u što kraće vrijeme trčeći, veslajući i biciklirajući prijeći trasu od preko 590 km na području Kvarnera i Gorskog kotara.

Ove godine natjecatelji jedne od najpopularnijih utrka Svjetske pustolovne serije ARWS svoju pustolovinu započet će u Baški na otoku Krku. Utrka je, kao i u prošlom izdanju rasprodana u samo jednom danu.


Ovaj sport iznimne izdržljivosti jedan je od najtežih sportova na svijetu, a kombinacija fizičke i mentalne snage te timskog duha, čini ga jedinstvenim i pomiče granice ljudskih mogućnosti.


Koncept pustolovne utrke je takav da četveročlane ekipe, s barem jednim članom suprotnog spola, uz pomoć kompasa i karte prolaze stazu od preko 590 kilometara hrvatskih divljina samo vlastitom fizičkom izdržljivošću i to hodajući/trčeći, vozeći bicikl i veslajući. Utrka se odvija bez stajanja kroz pet dana i natjecatelji su ti koji odlučuju o svojoj strategiji kretanja, odmora i povremenog kratkog sna. Uz pomoć orijentacijskih karata navigiraju najbolji put između kontrolnih točaka, a cilj je sakupiti ih sve u što kraćem vremenu. Trasa utrke je u potpunosti tajna do samog starta, kada se natjecateljima zapečate telefoni i onemogućuje komunikacija s vanjskim svijetom. Svako izdanje utrke Adventure Race Croatia ima novu stazu, dok su natjecatelji prije starta upoznati samo s dužinama dionica, visinskim razlikama i opremom koju dobivaju na tranzicijskim zonama.


- Cilj je pokazati svijetu najljepše dijelove hrvatske prirode, pa se staza za svako izdanje Adventure Race Croatia istražuje i kreira mjesecima ne bi li se sklopila u savršenu pustolovinu koja će natjecateljima ostaviti vječne uspomene i vraćati ih u Hrvatsku u vlastitom aranžmanu - ističe direktor utrke Igor Dorotić, jedan od glavnih sudaca ARWS-a, koji je sudio na nekoliko Svjetskih pustolovnih prvenstava.


Avanturu natjecatelja zainteresirani mogu pratiti na online tracking platformi Track The Race, gdje se u svakom trenutku mogu vidjeti lokacije ekipa i njihovo kretanje. 

ARC

ARC

Foto: ARC/Boris Kačan / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!