Glas Hrvatske

10:51 / 29.01.2022.

Autor: David Rey

Prvi studij biomedicinske matematike u Zagrebu

Hrvoje Šikić

Hrvoje Šikić

Foto: David Rey / GLAS HRVATSKE

Prof. dr. sc. Hrvoje Šikić voditelj je međunarodnog studija biomedicinske matematike koji će se održati na engleskom jeziku u Zagrebu. Otvoren je za studente iz cijelog svijeta, a posebno bi mogao biti zanimljiv Hrvatima i njihovim potomcima koji žive u inozemstvu.

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu je, na čelu s Matematičkim odsjekom, kroz projekt Europske unije financiran od strane Europskog socijalnog fonda, razvio internacionalni Diplomski sveučilišni studij Biomedicinska matematika, koji će se izvoditi na engleskom jeziku i prvi je i jedini takav studij u Hrvatskoj te jedan od svega nekoliko takvih studija u Europskoj uniji. Program i kurikulum je razvio tim vrhunskih stručnjaka iz područja matematike, medicine i biologije, sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković.


- Studij ima za cilj osposobiti studente kako bi postali vrhunski stručnjaci u polju matematike s dodatnim znanjem iz medicine i biologije, potrebnim u modernom svijetu u kojem rapidno raste potražnja za takvim stručnjacima. Farmaceutske i biomedicinske kompanije, istraživački instituti i laboratoriji i javne znanstveno-istraživačke ustanove samo su neka od potencijalnih mjesta za zapošljavanje takvog kadra koji će doprinijeti stvaranju bolje sutrašnjice - napominje prof. Šikić.


Voditelj projekta ističe da je uloga matematike sve je veća u biologiji i medicini.


- Spomenimo nekoliko najtipičnijih područja u kojima se javlja potreba za matematičarima: modeli epidemije i pandemije, sekvenciranje gena, druge genetske studije, kardiovaskularni modeli (uključujući modeliranje toka krvi kroz žile i dizajniranje stentova), razvoj novih lijekova i analiza raznih procesa istraživanja u farmaceutskoj industriji, različiti aspekti bioinformatike, ''big data'' analiza u biologiji i medicini (uključujući ''data mining''), modeliranje procesa u ljudskom mozgu (uključujući razne procese kognitivnog pada, recimo kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti), procesi starenja, evolucioni procesi, rast i razvoj organa u tijelu, razni aspekti onkoloških studija (uključujući modeliranje i analizu rasta tumora), široki spektar velikog broja sofisticiranih statističkih metoda koje se koriste i razvijaju u biomedicini - ističe dr. Šikić.


Studij bi mogao biti posebno zanimljiv Hrvatima i njihovim potomcima koji žive u inozemstvu.


- Studij počinje s radom u školskoj godini 2022/23. i natječaj za prijave na studij je već otvoren. Radi se o dvogodišnjem studiju, na temelju kojeg se stiče titula Magistra matematike sa specijalizacijom iz biomedicinske matematike. Studij se provodi u potpunosti na engleskom jeziku i otvoren je studentima iz cijelog svijeta. Mislimo da može biti posebno zanimljiv Hrvatima koji žive u inozemstvu, jer daje priliku da se stekne vrhunsko obrazovanje, po pristupačnoj cijeni, a istovremeno se provede dio života u hrvatskoj sredini. Zagreb je iznimno zanimljiv i vrlo siguran grad sa brojnim kulturnim programima i posebnim, vrlo ugodnim i relaksiranim načinom života. Na udaljenosti od svega nekoliko sati vožnje od Zagreba su razne znamenitosti Hrvatske: prekrasni nacionalni parkovi (kao npr. Plitvička jezera), obala Jadranskog mora sa svim svojim ljepotama, dvorci hrvatskog Zagorja, slavonska ravnica i planinski lanci srednje Hrvatske. Pozivamo vas da nam se pridružite i vidimo se najesen u Zagrebu - zaključuje prof. dr. sc. Hrvoje Šikić, voditelj međunarodnog studija biomedicinske matematike.


Odsjek za matematiku PMF-a u Zagrebu

Odsjek za matematiku PMF-a u Zagrebu

Foto: David Rey / GLAS HRVATSKE

Prof. dr. sc. Hrvoje Šikić,voditelj međunarodnog studija biomedicinske matematike.

Hrvoje Šikić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!