Glas Hrvatske

10:44 / 04.11.2021.

Autor: Klara Špančić

Promocija nove knjige o hrvatskom iseljeništvu

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: - / Ilustracija

Predstavljanje knjige ''Iseljenici i povratnici – Pravni i institucijski aspekti iseljeništva/povratništva u razdoblju Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine SHS – Kraljevine Jugoslavije'' održat će se u petak, 5. studenog u 15 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu.

Knjigu autorice dr. sc. Darije Hofgräff Marić, predstavit će dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, dr. sc. Nenad Bukvić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, recenzent knjige prof. dr. sc. Ulf Brunnbauer, doc. dr. sc. Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Daniver Vukelić, urednik knjige, moderatorica Anamarija Pupić Bakrač, te autorica knjige. 


Autorica Hofgräff Marić istaknula je kako su se dosadašnja znanstvena istraživanja o hrvatskom iseljeništvu uglavnom temeljila na analizama političkih dimenzija migracija, i to gotovo isključivo iz perspektive zemalja u koje su se hrvatski iseljenici useljavali. Stoga je tema knjige ''Iseljenici i povratnici'' znanstveno iznimno važna jer obrađuje dosad slabo ili nedovoljno obrađeno pitanje pravnog i institucijskog okvira zaštite iseljenika i povratnika u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije.


Ova knjiga pokazuje da su obje države koje su slale putnike u „bijeli svijet” ipak posredovale ili, bolje rečeno, regulirale učinke iseljavanja i povratka stanovništva.


Prateći kontinuitet između habsburškog i međuratnog razdoblja, jasno se pokazuje da država nije gradila relativno razrađen institucionalni ili pravni okvir za zaštitu iseljenika i povratnika samo s pomoću vladine politike nego i da su to bili rezultati rada civilnog društva i angažiranih pojedinaca, osobito u Hrvatskoj. Time je dokazano da se u razmatranom razdoblju veći dio hrvatskog društva brinuo za sudbinu iseljenika i povratnika, odnosno da je već u razdoblju između dvaju svjetskih ratova postojalo ono što danas nazivamo javno-privatnim partnerstvom u pružanju usluga iseljenicima i povratnicima.


Knjiga ''Iseljenici i povratnici'' je znanstvena monografija, ali može poslužiti i kao priručnik ili udžbenik zbog čega može biti zanimljiva ne samo istraživačima migracijske i socijalne politike s obzirom na Hrvatsku i međuratne odnose u Jugoslaviji nego i studentima demografije (osobito kad je riječ o temama vezanim za hrvatsko iseljeništvo) te široj javnosti. 


Crpeći iskustva iz prošlosti, može se sigurno razviti i neka nova strategija politike prema iseljeništvu i povratništvu što je zasigurno korisnije nego neprekidno iznositi mišljenja da migracije stanovništva imaju negativne posljedice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!