Glas Hrvatske

14:47 / 10.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

Prokogranična suradnja

Kulturna događanja Hrvata u Tavankutu

Kulturna događanja Hrvata u Tavankutu

Foto: HNV / -

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske raspisalo je Javni poziv za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu.

 Riječ je o prvom ovakvom pozivu, a program pridonosi potpori Hrvatima u Republici Srbiji i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvaliteta života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru, navodi Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.


- Novi program prekogranične suradnje koji je otvorilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske plod je duljeg zalaganja vodstva HNV-a i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini s ciljem osnaživanja podrške matične domovine hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. Doprinijet će povezivanju naše hrvatske zajednice s partnerima iz četiri hrvatske županije, jačanju veza s matičnom domovinom te razvoju naših kapaciteta, napose kapaciteta hrvatskih udruga i institucija. Vlada Republike Hrvatske i ovoga puta potvrđuje svoje djelatan interes za Hrvate u Srbiji, za unaprjeđenje našeg položaja, kadrovsko osnaživanje te supsidijaran doprinos razvoju demokratskih vrijednosti u Republici Srbiji., rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Javni poziv otvoren je od 7. ožujka do 7. travnja 2022. godine te se u tom razdoblju mogu podnositi prijave za financiranje sa svim potrebnim dokumentima, stoji u objavi Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!