Glas Hrvatske

10:31 / 18.06.2022.

Autor:

Projekcija filma o kardinalu Stepincu u New Yorku

Projekcija filma o kardinalu Stepincu u New Yorku

Projekcija filma o kardinalu Stepincu u New Yorku

Foto: Nada Pritišanec Matulić / ustupljena fotografija

Projekcija dokumentarnog filma "Stepinac: kardinal i njegova savjest" redateljice Višnje Starešine obilazi mnoge američke gradove u kojima žive hrvatski iseljenici. U utorak, 14. lipnja, projekcija je održana u New Yorku, u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela.

Fra Nikola Pašalić pozdravio je prisutne župljane i goste, zahvalio na događaju koji je, kako je rekao, za Župu vrlo značajan jer Hrvatska škola i folklorna grupa, koje su u sastavu Župe, nose ime kardinala Stepinca.


Prisutnima se zatim obratio veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u Pjer Šimunović, pohvalivši Višnju Starešinu za njen, kako je istaknuo, golem trud i zalaganje da se dozna prava istina o kardinalu i o Hrvatskoj.


Posebno je zahvalio i počasnoj gošći dr. Esther Gitman koja se "cijeli svoj život bori da bi dokazala istinu i nevinost kardinala Stepinca za sva ona nedjela koja mu je bivši režim stavio na teret".


Istaknuo je kako su najviše vjere u kardinala Stepinca imali baš Hrvati u iseljeništvu pogotovo u Americi i u New Yorku gdje jedna američka škola nosi ime Blaženog.


Višnja Starešina zahvalila je svima koji su bili na projekciji filma i pored ostalog istaknula: - Radnja filma je o životu kardinala Stepinca koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasio veliki broj židovske djece, suprotstavljajući se tadašnjoj Vladi NDH. Tito i komunisti osudili su ga na 16 godina teške robije i ucjenjivali ga da se odrekne svoje vjere i svoje katoličke crkve. Nije se želio odreći svoje vjere, govorio im je da je njegova savjest čista i da stoji čvrsto uz Gospodina Boga, a Bog je ljubav. Suđenje blaženom kardinalu Stepincu je bilo suđenje katoličkoj crkvi koju su komunisti htjeli uništiti.


Višnja Starešina je hrvatska novinarka, publicistkinja, autorica mnogih dokumentarnih filmova. Dobitnica je mnogih nagrada, a jedna od njih je Nagrada publike na danima hrvatskog filma 2011. za film "Zaustavljeni glas".


Mnogi sudionici u filmu govore o njihovom iskustvu s Kardinalom, a jedna od njih je i dr. Esther Gitman, američka povjesničarka židovskog porijekla, stručnjakinja za holokaust na području bivše Jugoslavije. Dr. Esther Gitman, u pratnji supruga, ujedno je predstavila svoju knjigu "Alojzije Stepinac - Pilar of Human Rights/stup ljudskih prava".


Gitman je primila odlikovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - Red kneza Branimira s ogrlicom.


Film je imao premijeru na HRT-u 2021. godine, na Dan blaženog Alojzija Stepinca.


Na projekciji su prisustvovali i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku Nikica Kopačević, osoblje Veleposlanstava i Generalnog konzulata te ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac.


(Nada Pritišanec Matulić)

S njujorške projekcije

S njujorške projekcije

Foto: Nada Pritišanec Matulić / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!