Glas Hrvatske

11:40 / 12.12.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Premijer Plenković sutra u BiH

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sutra odolazi u posjet Bosni i Hercegovini. Tim povodom komentirao je tranutačno stanje u toj zemlji. 

- Poruka s kojom idemo u BiH je prije svega poruka i znak i signal prijateljstva, dobronamjernosti, poruke o cjelovitosti BiH. Poruka da sva tri konstutivna naroda i funkcioniranje institucija treba biti takvo da se svi osjećaju dobro i da svi trebaju biti zastupljeni - rekao je Milanović odgovarajući na pitanje s kakvim porukama odlazi u Mostar i Sarajevo.


Ono što je bitno je poruka cjelovitosti zemlje i deeskalacije sukoba u zemlji, dodao je Plenković, komentirajući situaciju u Republici Srpskoj.


Napominje kako Vlada želi da država zajednički brine o Hrvatima izvan Hrvatske, pogotovo u Bosni i Hercegovini.


- Što se tiče zalaganja i zaštite za položaj Hrvata, mislim da se tu u potpunosti slažemo i predsjednik i ja. Međutim, poruka koju ja šaljem i šaljem ju kontinutirano, to je poruka uvažavanja i cjelovitosti BiH i bitno je da taj Daytonski sporazum funkcionira. Želim i osobno biti u Sarajevu i Mostaru i čuti poruke - rekao je.


Tijekom posjeta Sarajevu najavljen je posjet i Središnjoj upravi HKD Napredak, gdje je, uz potporu Hrvatima izvan Republike Hrvatske, planirana tema razgovora obljetnica 120 godina rada Društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!