Glas Hrvatske

13:00 / 05.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Predstavljene hrvatske kovanice eura i centa

Kuna će biti na kovanici od 1 eura

Kuna će biti na kovanici od 1 eura

Foto: HTV / HRT

Hrvatskoj javnosti u petak su, tijekom sjednice Nacionalnog vijeća za euro, predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa.

Na kovanicama od dva eura motiv je geografska karta Hrvatske, a autor najuspješnijeg dizajna je magistar animiranog filma Ivan Šivak. S lijeve strane motiva nalazi se riječ Hrvatska, a na obodu kovanice od dva eura je stih Ivana Gundulića “o lijepa, o draga, o slatka slobodo”.


Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.


Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv NIkole Tesle, a najuspješniji je dizajn rad studenta Ivana Domagoja Račića.


Motiv na kovancama od pet, dva i jednog centa je glagoljica, odnosno motiv HR ispisan na glagoljici, a autorica tog dizajna je magistra arhitekture i dizajna Maja Škripelj.


Na svim će kovanicama biti i elementi šahovnice.


Ciljani datum za uvođenje eura u Hrvatskoj je 1. siječnja 2023. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!