Glas Hrvatske

18:00 / 08.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

Predavanje o moliškohrvatskome jeziku

Francesca Sammartino

Francesca Sammartino

Foto: Petar Tyran / ustupljena fotografija

Hrvatska matica iseljenika - Podružnica Pula i Filozofski fakultet u Puli organizirali su predavanje Francesce Sammartino na temu "Hrvatska oaza 'z one bane mora': jezik, kultura i identitet moliškohrvatske manjine”.

Predavanje  je održalo u okviru projekta Hrvatsko srce  i bio je namijenjen povezivanju i suradnji učenika Kolegija s učenicima hrvatske nastave u inozemstvu i hrvatskih kulturnih organizacija i udruga koje djeluju izvan Republike Hrvatske.


Francesca Sammartino rođena je i odrasla u moliškohrvatskoj manjini u Italiji. Živi i radi u Zagrebu, gdje se preselila radi studija. 


Završila je Kroatistiku i Talijanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na istom Fakultetu trenutačno pohađa poslijediplomski doktorski studij Lingvistike.


Asistentica je na Katedri za talijanski jezik na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istražuje i promiče moliškohrvatski jezik i kulturnu baštinu. 


Aktivna je članica folklornog društva „KroaTarantata“ (Mundimitar, Molise, Italija) i Zaklade „Agostina Piccoli“ (Mundimitar, Molise, Italija), čija je predsjednica od 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!