Glas Hrvatske

15:47 / 04.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Poziv na likovni natječaj "Velikani hrvatske prošlosti"

Likovni natječaj "Velikani hrvatske prošlosti"

Likovni natječaj "Velikani hrvatske prošlosti"

Foto: snimka zaslona / facebook

Osnovna škola Grigora Viteza i Dječji vrtić Iskrica iz Zagreba organizatori su likovnog natječaja "Velikani hrvatske prošlosti" čiji je cilj promicanje interesa za hrvatsku povijest i razvoja likovnih i vizualnih kompetencija. Natječaj su odobrili Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za odgoj i obrazovanje. 

Motiv ovogodišnjeg, šestog po redu natječaja, pripao je jednoj od najznačajnijih spisateljica za djecu, svjetski priznatoj pripovjedačici s naših prostora, Ivani Brlić-Mažuranić. Na sudjelovanje se pozivaju dječji vrtići, škole, župe, udruge i druge hrvatske institucije kao i pojedincima u Republici Hrvatskoj i izvan nje. Radove treba poslati do 17. veljače 2022.


Natječaj s motivom Ivane Brlić-Mažuranić predviđen je za individualni rad djece vrtićke i rane školske dobi (1. – 4. razreda osnovne škole). Odabrana su likovna područja crtanje i slikanje kombiniranom likovnom tehnikom: flomasterom i vodenim bojama. Takva zanimljiva likovna tehnika zahtjeva veliki trud, ali i daje slobodu i kreativnost u novim rješenjima.

Ivana Brlić-Mažuranić

Ivana Brlić-Mažuranić

Foto: snimka zaslona / youtube

Dječje radove za ovogodišnji likovni natječaj "Velikani hrvatske prošlosti" možete poslati do 17. veljače 2022., a radovi će biti izloženi od 25. ožujka 2022. u virtualnoj formi na mrežnim stranicama OŠ Grigora Viteza i DV Iskrica. Bit će pripremljen i katalog s radovima.

Pristigli radovi bit će podijeljeni u četiri kategorije:


1. Djeca vrtićke dobi

2. Učenice/učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole

3. Djeca vrtiće dobi i učenice/učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole s teškoćama

4. Polaznici hrvatske nastave u inozemstvu (djeca vrtićke i rane školske dobi od 1. do 4. razreda osnovne škole)

Stručno povjerenstvo odabrat će najuspješnije radove koji će biti javno izloženi. Od izloženih će radova biti odabrana tri najuspješnija u svakoj od kategorija, čiji će autori i mentori biti prigodno nagrađeni i pohvaljeni. Uz izložbu radova i završetak natječaja, bit će tiskan i katalog s posebno uspješnim ostvarenjima.

Predispozicije natječaja

Rad treba biti na formatu do 35 cm x 30 cm i izrađen tehnikom flomastera i vodene boje. Na poleđini rada obvezno treba zalijepiti priložen i čitkim slovima popunjen obrazac sa sljedećim podacima:

 

–   ime, prezime autorice/autora,

–   dob autorice/autora,

–   razredni odjel,

–   ime i prezime mentorice/mentora,

–   telefonski broj mentorice/mentora,

–   kategoriju ( 1., 2., 3. ili 4.),

–   naziv i adresu ustanove,

–   telefonski broj i e-mail adresu ustanove.

Radovi koji neće imati priložen i čitko popunjen obrazac na poleđini, kao i oni koji neće biti u skladu s propozicijama natječaja, bit će izuzeti iz odabira. Pristigli radovi neće biti vraćeni autorima niti mentorima.

Sve radove potrebno je, do naznačenoga nadnevka, poslati  na sljedeće adrese:

 

–   OŠ Grigora Viteza, Kruge 46, 10 000 Zagreb (za kategorije 2. i 4.),


–   DV Iskrica, Kruge 3, 10 000 Zagreb (za kategorije 1. i 3.), s naznakom: Za natječaj "Velikani hrvatske prošlosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!