Glas Hrvatske

18:27 / 02.02.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Potpisan sporazum o suradnji

Potpisivaje sporazuma o suradnji

Potpisivaje sporazuma o suradnji

Foto: Mirko Cvjetko / ustupljena fotografija

U Matici hrvatskoj potpisan je Sporazum o suradnji između najstarije hrvatske kulturne ustanove i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji su potpisali predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Suradnja dviju institucija definirana potpisanim Sporazumom obuhvaća aktivnosti usmjerene na Hrvate izvan Republike Hrvatske, i to na pripadnike suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske nacionalne manjine u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama. Zajedničke aktivnosti će se provoditi u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.


Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran naglasio je važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH u godini u kojoj Matica obilježava 180 godina od svoga osnutka.


- Briga o očuvanju identiteta, jezika i opstojnosti našeg naroda izvan Hrvatske osobito nam jevažna jer osim 103 ogranka u Hrvatskoj imamo i 16 u Bosni i Hercegovini i još devet u drugim zemljama. Sporazum će zasigurno pridonijeti tomu cilju jer imamo puno dodirnih točaka i podjednake želje za afirmacijom identiteta i hrvatske kulture, rekao je Miro Gavran.


- Matica hrvatska izvrstan je partner u zajedničkom nastojanju promicanja i očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika te je ova suradnja iznimno potrebna. Uvjeren sam da će višestoljetni kontinuitet djelovanja Matice Hrvatske i predanost Vlade Republike Hrvatske u jačanju veza s hrvatskim narodom koji živi izvan njezinih granica rezultirati ne samo novim, kvalitetnim i suvremenim zajedničkim i programima, već i strateškim iskoracima koji će imati dugotrajne učinke na osnaživanje zajedništva hrvatskoga naroda, kazao je Zvonko Milas.


Očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak hrvatskog naroda strateški je cilj Republike Hrvatske, a suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda provođenjem zajedničkih aktivnosti dodatno će doprinijeti njegovom ostvarenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!