Glas Hrvatske

13:45 / 09.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Posjet Hrvatima općine Teslić

Posjet Hrvatima Općine Teslić

Posjet Hrvatima Općine Teslić

Foto: Zajednica Komušina Zagreb / ustupljena fotografija

U utorak 7. lipnja Zajednica Komušina Zagreb, u suradnji s Generalnim konzulom Republike Hrvatske u Banja Luci Zoranom Piličićem, organizirala je posjet državnih tajnika Središnjih državnih ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordana Hanžeka, predsjednice Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravke Bušić, članice Odbora Ljubice Maksimčuk te Potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda Josipa Jerkovića, općini Teslić.

Posjet je organiziran na tragu zaključaka konferencije koja je održana u Zagrebu 24. rujna 2021. godine pod nazivom "Komušina 2031. - vizija i perspektive" na kojoj se iz različitih pogleda, iskustava i perspektiva pokušalo dati odgovore na probleme opstojnosti i održivog povratka hrvatskog naroda u općinu Teslić. Na konferenciji su predstavljeni zaključci podijeljeni na više područja sa svrhom realizacije u desetoodišnjem razdoblju.


Posjet je započeo sastankom u župi Uznesenja BDM u Komušini gdje su se sastali sa župnicima župa Komušina, Bežlja i Teslić, predstavnikom Vrhbosanske nadbiskupije, msgr. dr. Slađanom Ćosićem, predstavnicima MZ Slatina, Komušina i Studenci te ostalim zainteresiranim predstavnicima Hrvata u općini Teslić. Razgovarali su o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu te svim dosad realiziranim i budućim projektima.


Posjetili su i spomen obilježje te zajedno s predstavnicima HVIDRA-e Teslić-Komušina odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Obišli su i marijansko svetište Gospe Kondžilske te se upoznali sa svime što je do sada napravljeno i što treba u doglednoj budućnosti napraviti.


Nastavak posjeta posvećen je obilasku projekata koji su realizirani ili koji bi se tek trebali realizirati, a financirani su od strane Vlade RH kao što su: izgradnja ceste u Gornjoj Komušini, uređenja dijela škole, uređenja rasvjete i mosta u MZ Slatina te do sad realiziranim infrastrukturnim projektima u MZ Studenci. Posjetili su i temelje porušene crkve sv. Petra i Pavla u Gornjoj Komušini te ukazali na potrebu izgradnje crkve. Tijekom obilaska ukazano je na problematiku vodoopskrbe i rješavanja niza drugih infrastrukturnih projekata u svim MZ s hrvatskom većinom. Razgovaralo se i oko moguće izgradnje Hodočasničkog doma u Slatini.


Nakon ovih obilazaka, posjetili su gospodarstvenike Antu Ilića i Antu Petrovića te razgovarali o problemima s kojima se svakodnevno susreću.


Na kraju posjeta obavljen je razgovor s načelnikom općine Teslić Milanom Miličevićem. U otvorenoj i konstruktivnoj raspravi analizirana je dosadašnja i buduća suradnja, te su dobili informacije oko realizacije projekata financiranih od strane RH. Tijekom razgovora ukazano je i na probleme s kojima se Hrvati u općini Teslić susreću. Prije svega, tu je problem neadekvatnog rješavanja infrastrukturnih/komunalnih projekata. Također je stavljen naglasak na problem nedovoljne zastupljenosti Hrvata u općinskim strukturama - institucijama i poduzećima. Istaknuto je kako je potrebno osigurati financijska sredstva općine Teslić za projekte u mjesnim zajednicama s hrvatskom većinom jer one dobivaju vrlo malo sredstava za svoje projekte.

Posjet Hrvatima općine Teslić

Posjet Hrvatima općine Teslić

Foto: Zajednica Hrvata Komušine / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!