Glas Hrvatske

13:00 / 07.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Pomoć ljudima u opasnosti diljem svijeta

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Haven/Pixabay / kolaž/ustupljene fotografije

Hrvatska tvrtka BISS već više od 12 godina razvija sustave koji svakodnevno koriste brojne tvrtke s područja Europe, prvenstveno u području telekomunikacija i dostave. Prošle je godine BISS svoje sustave koji povezuju ljude odlučio usavršiti na višoj razini i osmisliti način na koji bi se mogla poboljšati komunikacija i organizacija u slučaju nesreća i prirodnih nepogoda. 

Nažalost, svjedoci smo globalnih vremenskih promjena i kriznih situacija. Službe koje reagiraju u takvim slučajevima, poput službe 112 u Hrvatskoj ili 911 u SAD-u, trebaju svu dostupnu tehnologiju koja može unaprijediti njihove procese, kako bi se ljudima u nevolji što prije i kvalitetnije pomoglo.


BISS-ov sustav Haven osmišljen je upravo s tim ciljem. S nekoliko različitih inačica i upotreba, sustav može podržati izbjegavanje opasnih situacija ili dovesti pomoć brže na teren, s više dostupnih informacija. Može se koristiti, primjerice, za upozoravanje ugroženog stanovništva – Haven Reverse 112 može upozoriti osobe na određenom području na poplavu ili eksploziju koja se dogodila u blizini te ih uputiti u najbliže sklonište. Haven Martime je fokusiran na sigurnost na moru, također upozoravajući ljude na pučini na, primjerice, nadolazeću oluju.


Haven First Responders koristi službama za krizne situacije. Upravo je u tijeku začetak projekta koji će omogućiti isprobavanje tog sustava vatrogascima u Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj. Aplikaciju će prvi isprobati zagrebački vatrogasci i to kroz dva sučelja – jedan za zapovjednike, drugi za vatrogasce. Sustav omogućuje bolju organizaciju i komunikaciju. Primjerice, moguće je pratiti strukturu vatrogasaca (profesionalni, dobrovoljni, aktivni i neaktivni), datume isteka liječničkih sposobnosti i tehničkih pregleda za vozila, podatke o vozilima i sve druge informacije relevantne za vođenje organizacije. Zatim se kroz sustav prate aktivne intervencije – koji je tip, koji pojedinci su na terenu, a koji još raspoloživi, a jednako tako i za vozila. Intervencije se mogu potom detaljno dokumentirati, a cijeli je sustav usklađen s GDPR-om.


Haven sustav za vatrogasne zajednice će u nadolazećim razvojnim fazama koristiti uslugu dedicated QoS (quality of service) putem svih mreža, uključujući i 5G. Time se osigurava kvaliteta usluge za vremenski osjetljive podatke – ono što se događa na terenu, mora biti u isto vrijeme vidljivo u sustavu. Bilo kakvo kašnjenje podataka moglo bi u suprotnom ugroziti živote. Isto tako, ne smije biti pogreški u prijenosu ili gubitka podataka - kroz dedicated QoS se smanjuje mogućnost nepravilnosti. Prioritiziranim podatkovnim prijenosom vatrogascima se omogućuje brzo upoznavanje s realnom situacijom na terenu u realnom vremenu uz maksimalne potencijale mobilne podatkovne mreže. Preglednosti situacije doprinosi korištenje BodyCamova, pomoću kojih se izravno nadzire situacija na terenu.


Hrvatske tvrtke koje osmišljavaju ovakve sustave zasigurno mogu biti konkurentne u cijeloj Europi, pa i globalno, budući da znanja i kreativnosti ne nedostaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!