Glas Hrvatske

08:01 / 07.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

Podrška Hrvatima u Vojvodini

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poslao je u petak pismo predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasni Vojnić povodom obilježavanja stradanja vojvođanskih Hrvata, priopćio je MVEP.

- Na današnji dan, kada komemoriramo sjećanje na strahote u Vojvodini s kraja 20. stoljeća, jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti vojvođanskih Hrvata i Vojvodine koje je obilježilo organizirano etnički motivirano nasilje, progon i ubojstva Hrvata - građana Srbije hrvatske nacionalnosti, želim Vas ohrabriti u Vašoj nepokolebljivosti sjećanja na sve žrtve i patnju, napisao je hrvatski šef diplomacije.


Ističe da podržava ustrajnost Hrvata da se u njihovu rodnom zavičaju, Vojvodini i cijeloj Republici Srbiji gradi takvo društvo i ozračje koje će biti jamac tolerancije i najčvršća brana da se takve strahote i stradanja nikad više ne ponove.


Hrvati u Vojvodini integralni su dio hrvatskog naroda i autohtoni narod u Srijemu, Bačkoj i Banatu i vlada u Zagrebu nastavit će podržavati tamošnje Hrvate, stoji u priopćenju MVEP-a.


Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je u petak da je prošlo 30 godina od početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, a da nitko pred pravosudnim tijelima Srbije za taj zločin kao i ubojstva 25 građana hrvatske pripadnosti početkom 90-tih nije odgovarao.


DSHV podsjeća da je 6. svibnja 1992. u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting u prisustvu haškog osuđenika Vojislava Šešelja na kojemu su pročitana imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele.


-Protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo je bez ikakvih povoda godinu dana ranije – polovicom 1991. etničkim nasiljem u N ovom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer, objavio je u priopćenju DSHV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!