Glas Hrvatske

13:34 / 03.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Počele Ljetne škole bioetike i ljudskih prava u Šibeniku

Ljetna škola Šibenik

Ljetna škola Šibenik

Foto: HRT / snimka zaslona

Počele su Ljetne škole bioetike i ljudskih prava u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska koje zbog edukacije o temama bioetike u 14 dana u Šibeniku okupljaju mlade iz cijelog svijeta. 

Program Ljetnih škola se i ove godine održava u Šibeniku i to u razdoblju od 2. do 8. kolovoza, četvrtu godinu zaredom za hrvatske sudionike te u razdoblju od 9. do 15. kolovoza po prvi puta za međunarodne sudionike. Ukupno će sudjelovati više od 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka te mladi stručnjaci.


Teme škola obuhvaćaju interdisciplinarnu edukaciju iz bioetike o aktualnim pitanjima poput zaštite prava na život i problematike pobačaja, eutanazije i pomognutog samoubojstva, kao i o temama palijativne skrbi, priziva savjesti, kontrole populacije, cijepljenja te istraživanja na embrionalnim stanicama. O tim temama će mladima govoriti stručnjaci iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Matija Štahan, društveni analitičar emisije "Peti dan" na HRT-u, Krešimir Lončar, dr. med., specijalist radioterapije i onkologije, prof. dr. sc. Benoit Beuselinck, medicinski onkolog u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji, Christophe Foltzenlogel, savjetnik za zagovaranje iz Europskog centra za pravo i pravdu.


Na školama je više od 80 mladih polaznika koji će, očekuju organizatori, putem predavanja i sinteze činjenica iz biologije, medicine, filozofije i prava, biti obogaćeni specifičnim znanjima te putem radionica razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja. 


Cilj ljetnih škola je, ističu organizatori, pružiti priliku mladima za cjelovit razvoj u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu "kako bi u budućnosti bili osposobljeni za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima. Interaktivna predavanja, radionice, debate i iznošenje vlastitih stavova su alati koje će mladi iz više različitih zemalja koristiti u nadolazećim danima u Šibeniku, ali razviti senzibilitet o važnosti dubljeg razumijevanja složenosti suvremenih bioetičkih pitanja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!