Glas Hrvatske

12:39 / 23.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

"Pjesnici su sol našoj Domovini"

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike

Foto: ustupljena fotografija / Udruga HIL

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike pod nazivom Stazama Oca Domovine održan je sredinom srpnja u Lici. Nadahnuti hrvatski pjesnici iz cijelog svijeta, koji se tradicionalno okupljaju i djeluju u HIL-u, ovaj dvadeset drugi put, kao i na ranijih godina, organizirali su i posjetili brojne sakralno-duhovne, kulturne i povijesne znamenitosti područja kojeg su odabrali za ovogodišnji susret. 

Tako se Lika našla u središtu pozornosti, i tom su prigodom sudionici susreta posjetili crkvu svetog Josipa i sakralni centar u Velikom Osiku, spomen kuću Ante Starčevića u Velikom Žitniku, Memorijalni muzej Nikola Tesla u Smiljanima, Gospićko groblje sv. Marije Magdalene gdje su odane počasti senjskim žrtvama iz 1937., te ubijenim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, kao i braniteljima i žrtvama Domovinskog rata. Održana je pjesnička večer u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću, te pjesnička večer na Krasnom "Pod Velebitskim zvijezdama". Također je posjećena Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, a obišli su i dolinu Gacke. 

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike

Foto: ustupljena fotografija / Udruga HIL

Riječi dobrodošlice izvandomovinskim Hrvatima dao je ličko-senjski župan Ernest Petry, a na polaganju vijenaca i paljenju svijeća nevino stradalim žrtvama nazočila je i Zdravka Bušić – saborska zastupnica i sestra hrvatskog uznika i mučenika pok. Zvonka Bušića, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, predsjednica Matice hrvatske u Gospiću Anka Lemić, nekadašnja hrvatska veleposlanica u Argentini Neda Rosandić-Šarić, predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK i predsjednica SHSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH Anita Martinac, predsjednik Ogranka Matice iseljenika u Vukovaru Silvio Jergović, te aktivistica i umirovljena profesorica Maja Runje.

Karlo Starčević i Mario Viscovich

Karlo Starčević i Mario Viscovich

Foto: ustupljena fotografija / Udruga HIL

Ana Petrović, predsjednica udruge Hrvatska izvandomovinska lirika, zahvalila je domaćinima susreta Gradu Gospiću i Ogranku Matice hrvatske u Gospiću koji su pomogli u organizaciji, a posebnu je zahvalu uputila Ani Lemić i Ivanki Sabolić Rukavina. Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, nadahnut domoljubnim nadahnućem gostujućih pjesnika govorio je kako su upravo ovi stihovi i izrečeni osjećaji "sol našoj Domovini, ona neophodna sol koja daje okus i hranjivost". Silvio Jergović je, uime Hrvatske matice iseljenika, koja redovito podržava susrete HIL-a, zahvalio na gostoprimstvu i uručio prigodne darove kako su to učinili i gradonačelnik Starčević i predsjednica Petrović. 

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike

Susret Hrvatske izvandomovinske lirike

Foto: ustupljena fotografija / Udruga HIL

Također je predstavljen novi zbornik HIL-a u kojem su zastupljeni pjesnici koji su i nastupili na ovogodišnjem susretu: osnivač HIL-a Mario Viscovich (New York, SAD), Ivanka Madunić Kuzmanović (Wisconsin, SAD) također jedna od najdugovječnijih članica HIL-a, Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, Ohio, SAD), Zoran Sova (Las Vegas, SAD), Pero Rotim (Innsbruck, Austrija), Nadica La Rosa (Kopenhagen, Danska), Suzana Tkalčić (Los Angeles, SAD), Josip Lucić (Tirol, Austrija), Željka Marija Čorak (Vancouver, Canada), Ana Petrović (Beč, Austrija), Ivan Gerić (Detroid, SAD), Ana Ganza (Toronto, SAD), Katarina Pejaković (Canada), Vlado Visković (Linz, Austrija), te gosti Ivan Balent iz Đakova, Maja Tomas iz Splita, Ante Nadomir Tadić Šutra iz Knina i Anita Martinac iz Mostara.  


Riječ okuplja, ujedinjuje, snaži i opominje. Onima koji su daleko od svoga doma ta riječ miriše na topli kruh, majčine ruke, valiča kao more, huči kao vjetar s najdraže planine ili žubor rijeke, ona njiše jablane i miluje zlatno klasje. Povezala je Riječ gradove, države i kontinente, a sudeći po pjesmama uz gitaru koja se nastavila do kasno u noć svi je rado diljem svijeta raznose.


(Ana Petrović, predsjednica udruge HIL)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!