Glas Hrvatske

10:00 / 05.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

PIK Vrbovec - prva hrvatska mesna kompanija koja izvozi u Japan

PIK Vrbovec izvozi juneće meso u Japan

PIK Vrbovec izvozi juneće meso u Japan

Foto: IsabellaO/Ilustracija / Shutterstock

Nakon što je PIK Vrbovec uspješno ispunio iznimno stroge japanske kriterije obrade i proizvodnje junećeg mesa, vodeća je mesna industrija u Hrvatskoj i regiji, u siječnju realizirala prvu isporuku mesa namijenjenu HoReCa kanalu u Japanu pa će se tako PIK proizvodi naći u vrhunskim japanskim restoranima. Preduvjet za izvoz junetine na zahtjevno japansko tržište je veterinarski certifikat HVI 21-2 JAPAN, a PIK Vrbovcu je izdan zahvaljujući intenzivnoj i uspješnoj suradnji Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i japanskog MAFF-a.

Izvoz hrvatskog junećeg mesa u Japan rezultat je kvalitetnog dugogodišnjeg rada veterinarske službe Ministarstva poljoprivrede na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja. Sve to očitovalo se i u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) te ustrajnih napora Ministarstva poljoprivrede u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Republici Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su u konačnici prihvaćene odgovarajućim za više nego zahtjevno japansko tržište.


U priopćenju Ministarstva poljoprivrede RH se prenosi izjava predsjednika Uprave PIK Vrbovca Slavena Ružića koji je kazao kako je Japan drugi najveći uvoznik mesa i mesnih prerađevina na svijetu, prije svega kvalitetne junetine, i stoga vjeruje kako se radi o potencijalno vrlo važnom tržištu za PIK.


- Ponosni smo što smo prva hrvatska mesna industrija koja svoje meso izvozi u Japan. Ovo je još jedna potvrda kvalitete hrvatske stočarske proizvodnje i odlična vijest za domaće proizvođače općenito, izjavio je Ružić.


Iz Ministarstva su istaknuli kako je izvoz hrvatskog junećeg mesa u Japan rezultat dugogodišnjeg rada veterinarske službe Ministarstva poljoprivrede na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!