Glas Hrvatske

09:49 / 17.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Pasionska baština sjeverozapadne Hrvatske i Gradišća

Pozivnica

Pozivnica

Foto: ustupljena fotografija / -

U ovom Zborniku radova XIII. međunarodnog znanstvenog simpozija održanom u Ludbregu 2021. godine među ostalim možete pročitati izlaganja o temema iz pasionske baštine u Gradišću u Austriji i Mađarskoj te dijelom u Srijemu i Bačkoj.

Alojz Jembrih piše  "O najstarijoj uskrsnoj pjesmi kod Hrvata u zapadnoj Ugarskoj 16. stoljeća te temi "Pasionske jačke kod moravskih Hrvata iz Frielištofa".  


Šandor Horvat piše o "Muki Jezuševoj" i arhaičnim molitvama gradišćanskih Hrvata", a Ljiljana Sabljak o temi "Molitvenici gradišćanskih Hrvata kao dnevno, jezično, kulturno i duhovno nasljeđe"  


Tamara Runjak i  Nataša Daničić predstavile su Zbirku gradišćanskohrvatske pisane baštine u Knjižnici Hrvatske

akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu (HAZU).


Andrea Sapunar Knežević prikazala je "Pasionske motive gradišćanskohrvatske književnosti u doba baroka".


Sanja Vulić izdvojila je "Gradišćanskohrvatska pučka imena korizmenih nedjelja i dana u Velikom tjednu", a Ivan Missoni istražio je "Povijest pasionske predstave u Sankt Margarethenu u Gradišću".


Srijem i Bačka


Tema Tome Šalića bila je  "Muka u pučkim pobožnostima Hrvata u istočnoj Hrvatskoj, Srijemu i Mađarskoj , a Vlasta Markasović predstavila je  "Bunjevački Put križa" Tomislava Žigmanova ili suvremene pasionske lirizacije. 


O časopisu Zornica nova i suradnji s Pasionskom baštinom tema je Milice Kalich, a  "Štovanje Gospe Fatimske u Monoštoru"  izlaganje je Marije Šeremešić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!