Glas Hrvatske

15:44 / 15.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorenje izložbe Tomislava Ostoje

Pozivnica na otvorenje izložbe

Pozivnica na otvorenje izložbe

Foto: Napredak / snimka zaslona

Otvorenje izložbe slika "EROS I THANATOS", akademskog kipara Tomislava Ostoje održat će se u srijedu, 16. veljače 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu s početkom u 19 sati.

 

Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.


Tomislav Ostoja (Split, 1931.) svojim osebujnim i impresivnim kiparskim opusom čvrsto je ukotvljen u tijek moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Likovna kritika uvijek je visoko valorizirala njegovo djelo prezentirano na velikim izložbama u reprezentativnim prostorima, primjerice u Zagrebu (Umjetnički paviljon, Muzej za unjetnost i obrt, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Klovićevi dvori.....) te nizu drugih gradova u zemlji i inozemstvu. O njegovom radu objavljene su i likovne monografije iz pera Stanka Špoljarića i Danijela Žabčića.


Ostoja je također u hrvatskoj javnosti percipiran kao autor velikog broja javnih spomenika od kojih posebnu pažnju plijene, od širokog puka i likovnih znalaca posvojena ostvarenja posvećena stradanju Vukovara. Ostoja je obogatio kulturnu ponudu Zagreba velikom donacijom gradu svojih umjetnina iz svih stvaralačkih faza, smještene u skladnom galerijskom postavu u doniranom prostoru njegova doma na Gornjem gradu, u Opatičkoj 6.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!