Glas Hrvatske

11:06 / 29.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorenje izložbe fotografija Svjetlopisi s puta Damira Barešića

Pozivnica na izložbu

Pozivnica na izložbu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Izložba "Svjetlopisi s puta" bit će otvorena u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 u 19 sati.

O izložbi će govoriti dr. sc. Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra, Sanda Stanaćev Bajzek, likovna kritičarka i Alonso Dezcallar Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske koji će izložbu i otvoriti.


U glazbenom dijelu programa nastupit će Petromila Jakas, violina i Marijana Pajić, glasovir.


Izložbu organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske.


Zbog propisanih epidemioloških mjera broj mjesta u prostoru je ograničen. Potvrdite svoj dolazak na e-mail: hkdnapredak.nkc@gmail.com.


Damir Barešić rođen je 2. rujna 1952. godine u Ogulinu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1981. godine u klasi prof. M. Begovića. Tijekom studija surađuje na više arhitektonskih projekata, a vanjski je suradnik Urbanističkog instituta Hrvatske. 1979. u Karlovcu pokreće izložbenu aktivnost u izložbenom prostoru Barešić. Godine 1982. postaje član Društva arhitekata Zagreba. Od 1985. postaje član Odjela za dizajn tvornice RK, gdje se bavi industrijskim oblikovanjem i grafičkim dizajnom. Tijekom 1987. boravi na studijskom putovanju u SAD-u (California). Od 1988. član je Hrvatskog društva dizajnera, a 1990. postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i počinje s radom u vlastitom studiju. 1999. postaje član Hrvatske komore arhitekata, a studio postaje Ured ovlaštenog arhitekta. Tijekom 1999. i 2000. u Jutarnjem listu uređuje rubriku SAVJETI ARHITEKTA. Od 2005. stručni je suradnik hotela Palace u Zagrebu, a od 2011. voditelj izložbenog prostora ZRINSKI, u istom hotelu. U profesinalnoj karijeri ostvario je više projekata, izlagao je na više samostalnih i zajedničkih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.


Svi prikazani svjetlopisi snimljeni su tijekom sedam hodočasničkih Camina u Španjolskoj (2011. CAMINO FRANCES, St. Jean Pied de Port - Santiago de Compostela, 2016. CAMINO DEL NORTE Irun - Santiago de Compostela-Muxia, 2018. CAMINO FRANCES, St. Jean Pied de Port - Santiago de Compostela, 2018. CAMINO PORTUGUES, Porto - Santiago de Compostela, 2018. CAMINO MUXIA, Santiago - Muxia, 2019. CAMINO FRANCES i CAMINO FISTERRA / MUXIA)


Svjetlopisi s puta

Svjetlopisi s puta

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!