Glas Hrvatske

10:36 / 21.09.2021.

Autor:

Otvorene prijave za projekte međunarodne prepoznatljivosti RH

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Canva / HRT

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisalo je Javni poziv za predlaganje projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske. Projekt će se provoditi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Pravo podnošenja prijava projekata imaju udruge, umjetničke organizacije, javne ustanove, samostalni umjetnici i fizičke osobe, koje obavljaju djelatnost u području kulture, znanosti i umjetnosti na području Republike Hrvatske, u cilju provedbe kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske.


Republika Hrvatska 2022. godine obilježava tri desetljeća međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa s nizom država stoga će u okviru ovoga Poziva prednost imati projekti koji će biti usmjereni na obilježavanje obljetnica međunarodnog priznanja, uspostave diplomatskih odnosa, primitka RH u Ujedinjene narode, te druge teme vezane uz međunarodni položaj Republika Hrvatske. 


Za predmetni Poziv planiraju se financijska sredstva u procijenjenom iznosu od 3.850.000,00 kn u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i dodijeliti po pojedinom projektu je tisuću kuna, a najveći sto tisuća kuna.


Prednost u financiranju će imati udruge i umjetničke organizacije koje u provedbi projekta ostvare suradnju sa samostalnim umjetnicima i fizičkim osobama kao izvoditeljima projektnih aktivnosti.


Projekti će se provoditi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u svijetu dok se od prijavitelja očekuje da prijavljenim projektnim aktivnostima promiču te jačaju međunarodnu prepoznatljivost Republike Hrvatske.


UVJETI PRIJAVE: 


Prijavitelji sukladno ovom Pozivu mogu prijaviti projekte za sljedeća područja:

 • glazba i glazbeno-scenska umjetnost
 • književnost
 • povijest
 • znanost
 • kazalište
 • kulturni identitet i kulturna baština
 • likovna i vizualna umjetnost
 • film
 • dizajn
 • arhitektura
 • ples


Prijavitelji prijavljuju projekte koji će se najvećim dijelom provoditi izvan Republike Hrvatske u organizaciji ili suorganizaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u svijetu. Prihvatljivima će se smatrati projekti koji se planiraju provesti tijekom 2022. godine. S obzirom na neizvjesnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom COVID – 19 koja donosi izazove kako u planiranju tako i u provedbi projekata, pozivaju se prijavitelji da predlože projektne aktivnosti koje će se moći prilagoditi i za online izvedbu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!