Glas Hrvatske

11:20 / 05.02.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorena izložba slika Marinka Slipca u Mostaru

Miroslav Landeka, Marinko Slipac, Ivan Vrljić i Kristina Ćavar

Miroslav Landeka, Marinko Slipac, Ivan Vrljić i Kristina Ćavar

Foto: ustupljena fotografija / HKD Napredak

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u petak 3. veljače 2023. godine u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače upriličeno je svečano otvorenje izložbe slika ‘Figuracija snova’, autora Marinka Slipca.

Izložba slika autora Marinka Slipca „Figuracija snova“

Izložba slika autora Marinka Slipca „Figuracija snova“

Foto: ustupljena fotografija / HKD Napredak

U ime organizatora pozdravne riječi uputio je Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar koji je istaknuo kako je zadovoljstvo što je upravo Napredak organizator dvanaesta samostalna izložba slikara Marinka Slipca te da nakon Novog Travnika, Travnika, Sarajeva, Zenice, Jajca, Bugojna, Kiseljaka, Viteza, Banja Luke u idućih dva tjedna Mostarci mogu pogledati njegove slike.


Svoj stručni sud o izložbi potom je kazala magistrica slikarstva, Kristina Ćavar, inače bivša Napretkova stipendistica: -Snovi su slike naših misli i emocija, odnosno priče koje naš mozak priča tijekom spavanja. Najčešće su u pitanju zbirke isječaka, slika, osjećaja i sjećanja koja se nehotice javljaju tijekom REM faze sna. Figuracija pak potječe od latinske riječi figuratio što znači oblikovanje. Pred nama je izloženo 13 slika slobodnog umjetnika Marinka Slipca. Obuhvaćene nazivom izložbe „Figuracija snova“ upućuju na uobličavanje umjetnikovih emocija i misli na platnu ili drugom čvrstom nositelju slike. Iako odraz cjelokupnog današnjeg čovječanstva odgovara poimanju kaosa, a time i definiranju apstraktnog ekspresionizma, Slipac, naglasila je ona, ipak donosi kroz bljesak čistih boja na platnu nadu. Eksplozija žutih tonova asocira na eksploziju nekog novog Sunca koje čekamo da nam bljesne. S novim Suncem dolaze i nove zrake i prelijevanje boja poput ovih izloženih na slikama. One bi trebale nagovijestiti obnovu, možda novu renesansu duha, duše i tijela, a time i prirode. Zacijelo izložba ima dublji smisao i poruku. Svakako nosi optimizam i svjetlost nadolazeće budućnosti. Unosi svježinu u život i daruje smisao svakodnevnici. Osobito ako je siva i letargična, izložba slika Marinka Slipca će probuditi sva čula u čovjeku i otvoriti duh da primi svjetlo. U navedenim činjenicama se ogleda "Formacija snova“. Izložba nosi snažnu poruku da kroz borbu i svakodnevne oluje bljesak krila leptira može na trenutak promijeniti percepciju pojedinca. Bezličnost i ustaljenost svakodnevnice se razbija kroz energičnu paletu boja, a figure otvaraju duboko poštovanje prema prirodi, glazbi, povijesnim predajama te plesnim vještinama poput baleta. Ulaskom u kaos boja pronalazimo harmoniju i sklad za kojim iskonski težimo-naglasila je Ćavar.


Marinko Slipac zahvalio je HKD Napredak GP Mostar na organiziranju izložbe i svima koji su sudjelovali u njezinoj pripremi.


Govoreći o svojim radovima autor ističe kako voli uigravanje, kolorit boja i “prskanje bojom” te da jednostavno nastoji da oslobodi boju da ona leti i da se bilo u željenom ili nekom sličnom obliku izrazi na platnu: – To je jedan poseban mediji koji me ispunjava, jedan poseban način gdje želim da unesem slobodu u boju. Boja leti zrakom i na taj način oslobodim boju, boja zaživi i kada se na platnu zaustavi ona se podijeli u bezbroj nekih malih cjelina, modela i kompozicija. Također, ima jedan dio koji mi je također izazov gdje, pored apstraktnog koje je meni primarno, u pojedine slike unosim i likove gdje ih sučeljavam.


U glazbenom dijelu nastupila je Anja Krtalić, maturantica glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru u klasi Marijane Pavlović, prof. koja je izvela skladbu "Ples barunice“, autora hrvatskog skladatelja i glazbenika akademika Frane Paraća.


Publika na otvorenju izložbe

Publika na otvorenju izložbe

Foto: ustupljena fotografija / HKD Napredak

Izložba nosi snažnu poruku da kroz borbu i svakodnevne oluje bljesak krila leptira može na trenutak promijeniti percepciju pojedinca. Bezličnost i ustaljenost svakodnevnice se razbija kroz energičnu paletu boja, a figure otvaraju duboko poštovanje prema prirodi, glazbi, povijesnim predajama te plesnim vještinama poput baleta. Ulaskom u kaos boja pronalazimo harmoniju i sklad za kojim iskonski težimo

Kristina Ćavar

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!