Glas Hrvatske

09:23 / 15.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Osiguran smještaj studentima iz Vojvodine koji studiraju u Hrvatskoj

Studenti iz Vojvodine koji studiraju u RH

Studenti iz Vojvodine koji studiraju u RH

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

Temeljem posebne odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i ove je godine osiguran smještaj u studentskim domovima za desetero studenata koji nisu ostvarili to pravo putem redovitog Natječaja za subvencionirani smještaj studenata u studentske domove.

Prije 20-ak godina u Republiku Hrvatsku je na studije odlazilo oko 60 studenata godišnje, jer su tada, zahvaljujući Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, bili osigurani poticaji u vidu smještaja, stipendije i organizirane pripremne nastave. Ukidanjem te vrste potpore broj studenata značajno je opao na svega nekoliko polaznika godišnje.


Nastojanjima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2016. godine poticaji se ponovno osiguravaju – posebne upisne kvote, smještaj u domovima, organizirana pripremna nastava, logistička potpora pri upisu, profesionalna orijentacija i posredovanje kod stjecanja stipendija – te se time broj studenata ove godine povećao na 17.


Predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal istaknula je kako se Hrvatsko narodno vijeće aktivno zauzima za potrebe hrvatskih studenata tijekom procesa upisa na fakultete, ali i tijekom samog studiranja.


- Želimo svojom asistencijom što je više moguće podržati naše mlade pri stjecanju željenog obrazovanja. Neke nepoznanice o studiranju oni sami rješavaju kontaktiranjem svojih prijatelja koji već studiraju, međutim, postoji cijeli niz procesa, katkad iznimno stresnih i neizvjesnih, u kojima nastojimo pružiti svoju pomoć – tu su pripreme za državnu maturu i osiguravanje smještaja u Osijeku tijekom njezina polaganja, zatim molbe za osiguravanje posebnih upisnih kvota, pomoć pri prikupljanju potrebnih dokumenata, praćenje i podsjećanje studenata na aktualne stipendije i, među ostalim, stjecanje prava na smještaj u domu s čim u svezi nam se svake godine obraća dio naših studenata koji imaju problem s ostvarivanjem ovog prava putem redovitog natječaja - rekla je Uršal.


Asistentica pri obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević ukazala je na činjenicu da se primjetan broj studenata, zahvaljujući potporama, odlučuje studirati u Republici Hrvatskoj, ali da pripadnici hrvatske zajednice studiraju i u Republici Srbiji.


- Od 2019. godine HNV kontinuirano prikuplja informacije o studentima hrvatske zajednice kako onih koji studiraju u Republici Hrvatskoj tako i onih koji studiraju u Republici Srbiji. Drago nam je što naši studenti uživaju sve veću potporu pri odlasku na studije u Hrvatsku, a nadamo se kako ćemo u skorijem vremenu uspjeti osigurati jaču potporu i našim studentima koji ostaju na studijima u Republici Srbiji - zaključila je Stipančević, potičući sadašnje i buduće studente da se jave Odboru za obrazovanje HNV-a radi evidencije, umrežavanja i mogućnosti dobivanja podrške.


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!