Glas Hrvatske

09:36 / 07.02.2022.

Autor: Maja Raguž

On-line učenje hrvatskog jezika

Sveučilišni računski centar (Srce)

Sveučilišni računski centar (Srce)

Foto: snimka zaslona / srce.unizg.hr

U tijeku su prijave za proljetni semestar e-tečaja hrvatskog jezika namijenjenog ponajprije našim iseljenicima koji žele ovladati osnovama jezika. Tečaj je nastavak uspješne dugogodišnje suradnje Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišnog računalnog centra SRCE, a polaznici ga mogu pohađati u proljetnom i jesenskom semestru.

Na ovaj način potomci najčešće treće i četvrte generacije naših iseljenika u 12 tjedana imaju priliku ovladavati osnovama hrvatskog jezika. Do sada, e-tečaj pohađalo je više od 200 polaznika iz gotovo svih zemalja svijeta. Učenje jezika poseban je identitetski trenutak za svakog hrvatskog potomka iseljenika. 


- Moj otac je Hrvat sa otoka Hvara, moja majka je Amerikanka i ja sam rođen u Chicagu, kad sam odrastao čuo sam hrvatski jezik, pjesme od Olivera ili hrvatski događaji po Chicago i također svako drugo ljeto posjetili smo obitelj na Hvaru, tako da sam od mali imao vezu sa Hrvatskom. Ali kao moja majka je Amerikanka u kući nismo puno govorili hrvatski, osnovni hrvatski da znam naučio sam s bakom kad sam je posjetio. Sad svake godine idem u Hrvatsku, sada živim u Londonu onda je lakše i ja volim hrvatsku kulturu, prirodu i more, ali najjača veza je s mojim toplim rodbinom i ljudima. Osjetim dom kad sam u Hrvatskoj, ali bez jezika ti ipak nešto nedostaje – opisao je na prilično dobrom hrvatskom Andrej Jerkovich iz SAD-a.


Učenje jezika svojih predaka potiče i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH koje osigurava stipendije, a ove godine u tome mu se po prvi put pridružilo i Sveučilište u Zagrebu.   


- Iz svih dijelova svijeta stvarno smo imali polaznike iz pedesetak zemalja, stvarno sa svih kontinenata. I od 2015 godine imamo stipendiste Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a evo kao novost upravo je otvoren natječaj Sveučilišta u Zagrebu koje je odlučilo dodijeliti deset stipendija polaznicima iz Južne Amerike jer smo shvatili da je njima najveća potreba, odnosno da oni imaju najmanju mogućnost učiti hrvatski u svojim zemljama - objašnjava e-lektorica Sveučilišta u Zagrebu Marija Bošnjak.   


Nakon početnog tečaja „HIT“ mnogi polaznici nastavljaju s individualnim učenjem putem tečaja „HEJ“. Ohrabreni znanjem, polaznici se često odluče i posjetiti Hrvatsku, a na tom putu nerijetko se jave i svojoj profesorici hrvatskog jezika. To je želja i Frane Matića iz Nizozemske.


- Moj otac je iz Hrvatske, iz Dubrovnika, tako da imam tamo puno obitelj i zato sam tražio način da poboljšam svoj hrvatski jezik. Onda sam onda on-line vidio jedan članak o IT tečaju koje organiziraju Sveučilište u Zagrebu pa sam se prijavio preko njihove web stranice i kratko nakon toga počeo s individualnom on-line nastavom s Marijom. Uživo nastava s Marijom mi je bila jako zanimljiva i puno sam naučio od gramatike do vokabulara pa sam zato poslije toga nastavio s drugim „HEJ“ tečajem - kaže Frano.


- Da, lijepo je što sam imala priliku upoznati oko 40-tak polaznika uživo tijekom njihova boravka, dolaska u Hrvatsku i to su isto posebni trenutci jer u principu dosta se dobro vi upoznate tijekom nastave uživo čak i više nego sam ja mislila da je to moguće budući da sam uvijek predavala prije ovog uživo jer ste cijelo vrijeme oči u oči i jednostavno imate osjećaj kao da se poznajete i da ste zajedno tu da nema tog ekrana između vas - dodaje e-lektorica Bošnjak.


Više od 200 polaznika tečaja hrvatskog jezika sa svih kontinenata pokazatelj su da je e-tečaj Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskog računalnog centra Srce, a kojeg su prepoznali i podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvrstan odgovor na potrebe naših iseljenika. A ovaj je oblik nastave u vrijeme pandemije pokazao sve svoje prednosti.  


- Sve naše ljude koji žive vani, pokreće ta neka ja volim reći identitetska motivacija, to je motivacija prema rodnom kraju, bez obzira vladaju li oni hrvatskim ili ne vladaju ta potreba povezivanja za rodnim krajem, za ljudima, za svim onim što čini hrvatski identitet je velik. Tako da se susrećemo sa mlađim generacijama koji pripadaju trećem ili četvrtom naraštaju koji ne vladaju hrvatskim jezikom ali upravo zbog toga što osjećaju pripadnost hrvatskom identitetu žele hrvatski jezik naučiti – govori Lada Kanajet Šimić iz Hrvatske matice iseljenika koja je jedan od partnera na projektu.


Prijave za proljetni e-tečaj hrvatskog jezika traju do 25. veljače, a sve detalje možete pronaći na internetskim stranicama Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske matice iseljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!