Glas Hrvatske

11:52 / 04.06.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Okrugli stol "Hrvati izvan RH – izazovi suživota"

Crkva sv. Petra i Pavla u Topolju

Crkva sv. Petra i Pavla u Topolju

Foto: TZ Baranje / snimka zaslona

U Baranji će se održati skup čelnika Hrvata iz nekoliko država te osječko-baranjskog župana Anušića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa.

Program panela: 


10.45 Okupljanje ispred crkve Sv. Petra i Pavla u Topolju, Općina Draž 


11.00 Pozdravna riječ načelnika Općine Draž, Stipana Šašlina 

         Pozdravna riječ državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonka Milasa 

         Pozdravna riječ župana Osječko-baranjske županije, Ivana Anušića 


11.15 Početak panel rasprave na temu „Hrvati izvan RH – izazovi suživota“ 

Sudionici: dr.sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Moderator: Mislav Matišić 


12.15 Završetak panel rasprave i zaključna razmatranja: Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Srbije Jozo Solga, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore 


O panelu: 


Crkva sv. Petra i Pavla u Baranji nalazi se gotovo na pola puta između Pečuha i Subotice, sjedišta hrvatskih nacionalnih manjina u Mađarskoj i Srbiji. Upravo zbog toga je Osječko-baranjska županija odlučila 300. obljetnicu crkve obilježiti organizacijom okruglog stola kojemu je cilj otvoriti diskusiju o izazovima s kojima se susreću Hrvati izvan Hrvatske. Želja nam je građanima Hrvatske predstaviti izniman kulturni kapital koji nose hrvatske zajednice u Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Iako brojčano malene, baštine obilje običaja i manifestacija od kojih pojedine nose i oznaku UNESCO-a. Na panelu ćemo raspravljati o modelima očuvanja jezika i kulturne baštine uslijed demografskog izumiranja, povećanju medijske vidljivosti u matičnoj domovini, poboljšanju suradnje s lokalnim i regionalnim zajednicama s obje strane granice te povećanju razine educiranosti hrvatskih građana o Hrvatima izvan Domovine. Potaknut ćemo i međusobnu razmjenu iskustava života u sredinama koje su u isto vrijeme toliko slične, a toliko različite. Dugoročni cilj ovog susreta je da crkva sv. Petra i Pavla jednom godišnje postane m izvan Hrvatske i time oživi i osvijesti bogatu multikulturalnost ovog kraja. mjesto susreta Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!