Glas Hrvatske

15:51 / 08.02.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Održana zajednička sjednica saborskih odbora za vanjsku politiku i Hrvate izvan RH

Zajednička sjednica dvaju saborskih Odbora

Zajednička sjednica dvaju saborskih Odbora

Foto: Tomislav Šikić / snimka zaslona/HRT

O političkim prilikama u Bosni i Hercegovini nakon neuspješnih pregovora u Neumu govoreno je prošlog tjedna i u Hrvatskom saboru. Na zajedničkoj sjednici Odbora za Hrvate izvan RH i Odbora za vanjsku politiku tema je bila "Analiza stanja i aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini i susjedstvu Republike Hrvatske". Uvodno izlaganje izrekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Ministar Grlić Radman u svojem se izlaganju dotaknuo svih pitanja koja su u ovom trenutku aktualna i problematična za Hrvate u susjedstvu. Istaknuo je da je situacija vezana uz Izborni zakon u BiH ipak najveći i gorući problem. - Uzevši u obzir kako su razgovori o Izbornom zakonu BIH u završnoj fazi svakako je ovo pravodobna rasprava što ovako važna tema i zaslužuje – kazao je ministar Grlić Radman.


Zato su na ovu sjednicu pozvani stručnjaci član stručnog tima Instituta za društvena istraživanja Ivan Vukoja i pročelnik Odjela za politologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru Dražen Barbarić. Svojim su izlaganjima i odgovorima na pitanja zastupnika dodatno objasnili što je trenutačno najveći remetilački čimbenik u BiH. Ivan Vukoja velikim problemom smatra to što su Hrvati jedini konstitutivni narod koji nema alternativu. Oni jedini nemaju plan B. - Prije samog poduzimanja bilo kakvog konkretnog poteza ili politika mislim da treba razumjeti tu svojevrsnu kompleksnost BiH, njezinog društvenog i državnog uređenja, koja na prvi pogled izgleda dosta složena i većini zbunjujuća, ali ako razumijemo osnovne pojmove i načela na kojima je ustrojena država onda nam sve brzo postaje jasnije i razumljivije – pojasnio je Vukoja.


Osnovni preduvjet za funkcioniranje BiH kao države jest ravnopravnost konstitutivnih naroda, a da bi se to postiglo, mora biti osiguran legalitet predstavljanja, što je definirano i u Daytonu.


- Ne možemo govoriti o bilo kakvoj ravnopravnosti ako imamo dva kluba zastupnika koji imaju isti broj članova i isti broj ovlasti ako u tim klubovima ne sjede legitimni predstavnici tih naroda – smatra Vukoja.


Pročelnik Odjela politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru Dražen Barbarić okupljenim zastupnicima predstavio je trenutačni javni diskurs, kazavši da je medijska atmosfera toliko zagađena da ne bi pomogao ni najsavršeniji Izborni zakon u reguliranju nacionalnih odnosa koji su u BiH ozbiljno narušeni.


- Potpuno vam je jasno da je jako teško privoliti nekoga da sjedne za pregovarački stol ukoliko mu nije interes mijenjati status quo – obrazložio je profesor Barbarić.


Podnositelj Inicijative za ovu raspravu i neumorni zagovaratelj promjena Izbornog zakona BiH, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog Sabora Bosne i Hercegovine Božo Ljubić smatra da se izbori u BiH ne bi trebali održati po neustavnom Izbornom zakonu. On je komentirao govor predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića prije nekoliko dana u Banjoj Luci.


- U našem narodu u BiH već par stoljeća ima jedna izreka:" Oj, Turčine za nevolju kume, i ti Vlaše silom pobratime" pa je i ovo pobratimstvo posljedica političkog nasilja nad Hrvatima u BiH, koju u zadnje vrijeme provodi bošnjačka politika - kazao je Ljubić.


Zanimljiv je podatak kako se čak 97 % stanovnika u BiH izjasnilo pripadnicima jednog od triju konstitutivnih naroda pa je teza o nekakvom "građanskom principu" u BiH jednostavno neodrživa, a nametanje predstavnika jednom konstitutivnom narodu od drugoga jednostavno je nepravedno. Zato se mora tražiti novo rješenje Izbornog zakona, koji će zadovoljiti pravo Hrvata da svoje predstavnike legitimno biraju, zaključeno je na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!