Glas Hrvatske

00:27 / 19.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Održana svečana akademija Hrvatske matice iseljenika

Svečana akademija Hrvatske matice iseljenika u HNK-u

Svečana akademija Hrvatske matice iseljenika u HNK-u

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska matica iseljenika obilježila je u petak navečer 70. obljetnicu rada svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Sudjelovali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik premijera Zvonko Milas, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, te mnogi uvaženi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

U prigodnom obraćanju predsjednik RH Zoran Milanović pozvao je na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH. 


- Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati - rekao je Milanović. Naglasio je i velike šanse da se Hrvatsku danas pozicionira među najnaprednije države Europe, "tamo gdje nikada nije bila, ali gdje joj je mjesto".


Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja "čvrst i siguran most s domovinom" za oko 3,5 milijuna Hrvata i njihovih potomaka diljem svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji.


Dragan Čović zahvalio je Milanoviću što "ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH".


- Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Mi smo predvodnici svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH - poručio je Čović, zahvalivši dužnosnicima u RH na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i osiguraju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

Izaslanik premijera Zvonko Milas istaknuo je važnost fokusiranja na mlade generacije kao jamstvo opstojnosti odnosa domovinske i iseljene Hrvatske, dok je izaslanica predsjednika Sabora Zdravka Bušić podsjetila da je Matica zbog povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske bila od komunističkih vlasti proglašena žarištem nacionalističkog skretanja, a njezini su vodeći ljudi predvođeni Večeslavom Holjevcem trajno udaljeni iz političkog i javnog života hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu.


- Danas Matica godišnje realizira oko 60 programa i manifestacija povezujući 45 zemalja sa svih kontinenata u kojima u većem broju žive Hrvati i građani hrvatskih korijena - istaknuo je ravnatelj Matice Mijo Marić te pozvao mlade hrvatskih korijena iz cijelog svijeta da se i ovoga ljeta uključe u Matičine škole i seminare hrvatskog jezika, povijesti, kulture i folklora.


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!