Glas Hrvatske

13:30 / 24.01.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Odnos države prema iseljeništvu i povratništvu u doba Austro-Ugarske i Kraljevina SHS i Jugoslavije

Knjiga "Iseljenici i povratnici"

Knjiga "Iseljenici i povratnici"

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Knjiga je podijeljena u pet poglavlja te je vrlo zanimljiv izvor iz kojega se mogu crpiti znanstvene ideje i rješenja i za aktualna pitanja koja se odnose na iseljeništvo i povratništvo te za demografska kretanja u cjelini.


Krajem prošle godine objavljen je doktorski rad zaposlenice Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu dr. sc. Darije Hoffgräff Marić, a koji govori o pravnim i institucijskim aspektima hrvatskog iseljeništva i povratništva u razdoblju Austro-Ugarske monarhije i Kraljevine SHS te Kraljevine Jugoslavije. Rad je u ukoričenom obliku objavila "Školska knjiga”. Djelo dublje istražuje gradivo Hrvatskog državnog arhiva te se usmjerava na konkretne institucije i aktere, što može doprinijeti jasnijem razumijevanju pozicije, ali i odnosa hrvatske politike prema iseljeništvu i povratništvu.


Prema riječima autorice želja je bila ukazati na bogatstvo arhivskoga gradiva: - Ja radim u Hrvatskom državnom arhivu u kojem je pohranjena zaista obimna dokumentacija o hrvatskom iseljeništvu. Ne mogu reći da nitko nije radio na toj dokumentaciji, ali je tu more dužnih metara – ukazuje autorica Hoffgraf Marić i napominje kako je tijekom istraživanja bilo nužno pratiti ulogu države kroz ključne čimbenike razvoja socijalne politike prema iseljeništvu, ali i povratništvu, što se u Hrvatskoj uočava već u drugoj polovici 19. stoljeća.


Autorica ističe kako su danas kada se govori o iseljavanju mnogi slobodni kritici da država ne radi dovoljno po tom pitanju: - Tako da me to primarno vodilo zahvaljujući mom iskustvu što se u stvari dešavalo u tom vremenu. Zanimalo me je je li hrvatska kraljevska vlada u Zagrebu vodila računa o iseljenicima i povratnicima i što je bilo poslije za vrijeme Austro-Ugarske monarhije ili pak Kraljevine SHS?!

Dr. sc. Darija Hoffgräff Marić

Dr. sc. Darija Hoffgräff Marić

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Autorica nadalje pokušava odgonetnuti jesu li Hrvati mogli u tim vremenima utjecati na politiku iseljavanja i povratništva i pokazuje da se tadašnja vlada brinula za iseljeništvo i povratništvo. U knjizi autorica donosi dosta slikovnog materijala koji to zorno prikazuje, jer se Kraljevska zemaljska vlada bavila administracijom vezanom uz statistiku i zakonodavstvo.


- Recimo, zemaljska vlada je izradila osnovu Zakona o iseljavanju u koji je uklopila i iseljenički fond, koji je primarno trebao služiti za povratak povratnika koji su oboljeli ili stradali u inozemstvu - ističe dr. Hoffgraf Marić te posebno naglašava zakonsku platformu iz 1934. godine, koja je , smatra autorica bila usmjerena na zaštitu iseljenika i povratnika. U knjizi se ističe kako je Vladi uvijek u fokosu bilo kako zaštiti ljude koji odlaze te one koji su možda osiromašili i ostali bez posla ili se moraju vratiti natrag u Kraljevinu.


- Sve ono što se nije dogodilo na političkoj razini možda bi zaživjelo u praksi, ali ako gledamo današnju politiku prema iseljeništvu, taj Zakon je nešto što se sigurno moglo iskoristiti kao primjer dobre prakse - ističe autorica knjige.


Prema njezinim riječima, kada je u pitanju iseljeništvo ne treba izmišljati "toplu vodu”, jer postoje primjeri u prošlosti. Treba ih osuvremeniti i prilagoditi današnjem vremenu te sve pokušati učiniti boljim.


- Hrvati su nekada radili to, to, to i to... Dobro, nekada nisu ostvarili ono što su zamislili, ali ne možemo reći da se nisu brinuli za iseljenike i povratnike. Današnja politika prema iseljeništvu i povratništvu može itekako učiti iz arhivskih dokumenata - ističe autorica knjige "Iseljenici i povratnici”, a koja je podijeljena u pet poglavlja te je vrlo zanimljiv izvor iz kojega se mogu crpiti znanstvene ideje i rješenja i za aktualna pitanja koja se odnose na iseljeništvo i povratništvo te za demografska kretanja u cjelini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!