Glas Hrvatske

10:30 / 10.02.2022.

Autor: Radio Pula

Odluka o načinu sakupljanja komunalnog otpada u Puli

Sjednica Gradskog vijeća Pule

Sjednica Gradskog vijeća Pule

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Gradsko vijeće Pule na sjednici održanoj u utorak, 8. veljače usvojilo je Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pule koju propisuje novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Tim je Zakonom, koji je stupio na snagu 31. srpnja 2021. godine, propisano da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave u roku od šest mjeseci donosi odluku koja sadrži kriterije obračuna količine miješanog komunalnog otpada, standardne veličine i druga bitna svojstva spremnika za sakupljanje otpada, najmanju učestalost odvoza otpada prema područjima, obračunska razdoblja kroz kalendarsku godinu, područje pružanja javne usluge, iznos cijene, obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, odredbe o načinu pojedinačnog korištenja javne usluge, odredbe o načinu korištenja zajedničkog spremnika, način određivanja udjela korisnika usluge u slučaju kad su korisnici usluge kućanstva i pravne osobe ili fizičke osobe – obrtnici i koriste zajednički spremnik, a nije postignut sporazum o njihovim udjelima.


Kriterij obračuna količine otpada je volumen spremnika za miješani komunalni otpad izražen u litrama i broj pražnjenja, masa predanog miješanog komunalnog otpada izražena u kilogramima za korisnika usluge, koji nije kućanstvo, i koji posjeduju veći broj spremnika te su ugovorili masu kao kriterij obračuna količine otpada uz prethodno odobrenje davatelja usluge za velike korisnike usluge, masa predanog miješanog komunalnog otpada u obračunskom razdoblju izražena u kilogramima za korisnika usluge kategorije koji nije kućanstvo koji se za odlaganje komunalnog otpada u spremnike koriste prešom, uz prethodno odobrenje davatelja usluge.


Tematski dio sjednice bio je posvećen aktualnoj temi prostornog planiranja. O glavnim problemima sustava planiranja govorio je ovlašteni arhitekt-urbanist i izrađivač prostornih i urbanističkih planova Nikša Božić, o nužnosti i načinu implementacije strateških ciljeva razvoja u prostorne planove izlagala je Ivana Katurić, direktorica tvrtke Urbanex kojoj je povjerena izrada Plana razvoja Grada Pule 2021.-2030. i Strategija razvoja urbanog područja Pule 2021.- 2027. te Helena Sterpin, potpredsjednica Društva arhitekata Istre o stanju u prostoru u Puli i prijedlozima DAI- SAI za strateški i urbanistički razvoj Pule.


Podsjetimo, Grad Pula pokrenuo je izradu važnih strateških dokumenta - Strategiju razvoja urbanog područja Pule i Plan razvoja grada. Kako bi se ti planovi mogli realizirati prostornim planiranjem potrebno je stvoriti preduvjete za željene pravce razvoja.


Gradsko vijeće imenovalo je Nadiju Bužleta ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice Pula koja će tu javnu ustanovu voditi u narednom četverogodišnjem mandatu. Bužleta je na mjestu čelne osobe Knjižnice zamijenila dugogodišnju ravnateljicu Nelu Načinović koja odlazi u mirovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!