Glas Hrvatske

17:32 / 11.11.2021.

Autor: Hina/HRT

Odluka Vlade RH: Za Sveučilište i HNK u Mostaru 6 milijuna kuna iz proračuna

HNK Mostar

HNK Mostar

Foto: snimka zaslona / hnkmostar.ba

Hrvatska će iz proračuna isplatiti 6 milijuna kuna za Program potpore Sveučilištu i HNK u Mostaru, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za iduću godinu povećan gotovo za 100 posto.

Današnja odluka, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, nastavak je financijske potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru koju Vlada RH pruža od 2017. godine.


Imajući u vidu važnost skrbi te značaj potpore Hrvatima u BiH, Ured će nastaviti pružati potporu, zajedno s drugim ministarstvima, kako bi Sveučilište i HNK mogli nesmetano funkcionirati u svim svojim djelatnostima, dodao je.


I ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman istaknuo je sinergijsko djelovanje svih članova Vlade RH radi unaprjeđenja političkog položaja Hrvat u BiH kao  jednakopravnog, suverenog i konstitutivnog naroda u BiH.


Premijer Andrej Plenković naglasio je da Hrvatska kontinuirano podupire Bolnicu, Sveučilište i HNK u Mostaru.


- Zdravstvo, kultura, obrazovanje – stalna kontinuirana poruka. Vjerujem da će Hrvati u  BiH, kao i Hrvati u svim susjednim državama gdje žive kao manjine, ali i diljem svijeta, biti zadovoljni kad vide da smo predložili skoro 100 postotno povećanje proračuna za Ured za Hrvate izvan Hrvatske za iduću godinu, a kako bismo podržali brojne projekte i programe koji se putem Središnjeg državnog urede inače financiraju - istaknuo je.


U ovoj godini proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske iznosi 81 milijun kuna, a za iduću godinu planiran je u iznosu nešto većem od 150 milijuna kuna.


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!