Glas Hrvatske

08:39 / 04.06.2023.

Autor: Slavica Štefić

Odlična suradnja s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj

Susret u Gajiću

Susret u Gajiću

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Pismo namjere o Sporazumu o suradnji Osječko-baranjske županije s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj, potpisali su u subotu u baranjskom mjestu Gajić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan.

"Potpisivanjem današnjeg Pisma namjere s Hrvatskom državnom samoupravom u Mađarskoj dodatno osnažujemo suradnju s tamošnjom hrvatskom manjinom. Osječko-baranjska županija u kontinuitetu njeguje odnose s hrvatskim zajednicama izvan Hrvatske, osobito u susjednim državama gdje brojnim projektima i inicijativama pomažemo razvoju njihovih zajednica te prije svega očuvanju tradicije, identiteta i povezanosti s Domovinom", napisao je na facebook profilu župan Osječko-baranjske županije Ivan  Anušić.


Anušić ističe kako Županija ima komunikaciju s hrvatskom zajednicom u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, ali s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj ima poseban odnos, koji je sada otišao na višu razinu.


"Nadamo se novim zajedničkim projektima i inicijativama te još kvalitetnoj suradnji", dodao je.


Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan rekao je da kako hrvatska zajednica u Mađarskoj jako dobro surađuje s raznim institucijama u Hrvatskoj, a ovo je još jedna razina koja im itekako može pomoći u očuvanju hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj.


- Vjerujem da sporazum može biti od obostrane koristi, za građane Osječko-baranjske županije ih i hrvatsku zajednicu u Mađarskoj, jer, uz ostalo, predviđa suradnju na područjima obrazovanja i gospodarstva - izjavio je Gugan.


Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Mladen Andrlić istaknuo je kako je ovo još jedan institucionalni okvir djelotvorniju suradnju te potporu projektima i programima hrvatske zajednice u Mađarskoj, ali i onim projektima koji su zanimljivi i za Osječko-baranjsku županiju.


- Vjerujem da će ovo potaknuti brojne oblike suradnje, ne samo između općina i gradova, koja već postoji - naglasio je Andrlić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!