Glas Hrvatske

08:00 / 25.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Od iduće godine vrijede nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Državna granica

Državna granica

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Sljedeće godine , kako se očekuje, u Hrvatskoj se aktivira  Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), koji ima nova pravila za ulazak u Europsku uniju pa tako i Hrvatsku.


Stanovnici Bosne i Hercegovine prije putovanja u Hrvatsku ili drugi državu EU morat će popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura (oko 50 kuna). Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu.

"Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave ili osobne iskaznice. Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može u njezino ime podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od sedam eura po zahtjevu", stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.


Zahtjev neće morati ispunjavati prilikom svakog prelaska granice, nego jednom u tri godine ili do isteka putne isprave (u slučaju da ona ističe u roku kraćem od tri godine).


Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano nekoliko minuta poslije podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana.


ETIAS je nastao tako što je u studenome 2016. predložena uspostava europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, a to se odnosi na državljane više od 60 zemalja.


Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju pa tako ulazak u Hrvatsku će tom potvrdom plaćati državljani Srbije, Crne Gore, Kosova... 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!