Glas Hrvatske

10:54 / 27.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Novi članovi Međuvladinoga mješovitog odbora

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Vlada HR / vlada.gov.hr

Vlada je u četvrtak 26. kolovoza na zatvorenome dijelu sjednice donijela odluku o razrješenjima i imenovanjima dijela dosadašnjih članova Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

Razriješeni su članovi Odbora Antun Herceg i Nada Zidar-Bogadi.


Novim članovima tog Međuvladinog mješovitog odbora imenovani su Tomislav Perić, Nandor Čapo i Ivo Kujundžić, kao predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske radiotelevizije.


Ivo Kujundžić, glavni urednik Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a, bio je veleposlanik u Republici Makedoniji od 2005. do 2011. godine te doajen Diplomatskoga zbora u toj zemlji od 2008. do 2011. Za vrijeme njegova mandata 2007. godine u Splitu je potpisan bilateralni Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Makedonije (kasnije Republike Sjeverne Makedonije) o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj. Sporazum su potpisali tadašnja ministrica vanjskih poslova RH Kolinda Grabar Kitarović i tadašnji makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski. Dokument je temelj za brigu o ostvarivanju manjinskih prava Hrvata u Sjevernoj Makedoniji i Makedonaca u Hrvatskoj . 


Najavljeno je da će sljedeći sastanak Međuvladinoga mješovitoga odbora biti održan u rujnu u Skoplju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!